Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 11 van 16 - 152 Resultaten

Goudharders zijn te herkennen aan de opvallende gouden vlek op het kieuwdeksel (eenmalig gebruik WMR)

Dit jaar zitten er opvallend veel goudharders in de kornetvangsten van Wageningen Marine Research aan het strand van IJmuiden ter hoogte van IJmuiderslag. De goudharder is een zuidelijke soort die ten zuiden van het Kanaal zeer..


Lees verder 20 juni 2020   4 jaar oud
Atlantic cod (Gadus morhua). (eenmalig gebruik WMR)

Er is meer gericht onderzoek nodig naar de effecten van onderwatergeluid op het gedrag en de fysiologie van vissen. De publicatie van Floor Soudijn in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B toont aan..


Lees verder 18 juni 2020   4 jaar oud
Grote stern

Hoe vliegen grote sterns over de Noordzee en de Waddenzee? En waar vangen ze nu precies hun vis? Door vijftien Texelse vogels van zendertjes te voorzien, proberen wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) en de..


Lees verder 31 mei 2020   4 jaar oud
Koraalrif bij Bonaire (eenmalig gebruik voor dit WUR nieuwsbericht)

De laatste jaren worden steeds vaker UV-filters afkomstig van zonnebrandcrème in kustwater aangetoond. Deze UV-filters lijken het koraal nog verder te verzwakken dan het al is, waardoor het opgewarmde zeewater het koraal nog meer..


Lees verder 27 mei 2020   4 jaar oud
Natuurinclusieve ontwerp-opties (eenmalig gebruik)

Witteveen+Bos heeft samen met Wageningen Marine Research een catalogus met ontwerpopties ontwikkeld voor het natuurinclusief ontwerpen van windparken. In deze catalogus zijn relevante natuurinclusieve ontwerpopties te vinden op..


Lees verder 19 april 2020   4 jaar oud
Onderzoeksschip de Krukel (LNV)

De visfauna van de Waddenzee staat onder druk en loopt al decennia achteruit. Koudbloedige dieren zoals vissen zijn gevoelig voor temperatuur, en door klimaatverandering trekken ze misschien wel eerder of juist later de Waddenzee..


Lees verder 1 april 2020   4 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Al een kwart eeuw onderzoekt Wageningen Marine Research in opdracht voor het ministerie van LNV een aantal droogvallende mosselbanken in de Nederlandse Waddenzee. Het meest recente onderzoek uit 2018 laat zien dat de meeste van..


Lees verder 4 maart 2020   4 jaar oud
Volwassen roodsnavelkeerkringvogel op het nest

Marien bioloog Mardik Leopold van Wageningen Marine Research en onafhankelijk ecoloog Michiel Boeken hebben onlangs vier weken op Saba de broedende roodsnavelkeerkringvogels bestudeerd en geringd. Deze relevante lokale populatie..


Lees verder 27 januari 2020   4 jaar oud
Snow White werd samen met gewone zeehond Luke vrijgelaten in zee

Snow White, de jonge albino zeehond die in oktober in de opvang van Ecomare kwam, is op woensdag 15 januari teruggegaan naar zee. Hersteld van zijn longworminfectie en met een gewicht van 40,7 kilo is hij helemaal klaar om op..


Lees verder 18 januari 2020   4 jaar oud
Rapana venosa. Geaderde stekelhoren

Op 9 januari viste een mosselkweker een grote slak van zestien centimeter op van een mosselperceel bij de Zandkreek in de Oosterschelde. De oplettende kweker meldde zijn vangst bij Jeroen Wijsman, marien ecoloog bij Wageningen..


Lees verder 17 januari 2020   4 jaar oud

Archief