Natuurberichten

Pagina 109 van 1606 - 16058 Resultaten

Proefvak met zoden op een dijk

Hoe passen we onze dijken aan zodat ze ons in de toekomst kunnen blijven beschermen? Een team wetenschappers heeft het gebruik van zoden onderzocht. Deze historische techniek kan de Nederlandse dijken op klimaatverandering..


Lees verder 30 januari 2024   9 mnd oud
Voorbeeldexoten LIFE Resilias

In het Europese subsidieproject LIFE Resilias werken Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen zeven jaar lang aan systeemgericht natuurherstel om dominantie van exoten te doorbreken. Inmiddels zitten we op de helft van de..


Lees verder 30 januari 2024   9 mnd oud
aalscholver in prachtkleed

Aalscholver in prachtkleed en krolse katten in het bos...


Lees verder 30 januari 2024   9 mnd oud
Geologische lagen op de vindplaats in Centraal-Azië

Een toename van broeikasgassen in de atmosfeer leidde 56 miljoen jaar geleden abrupt tot een natter Centraal-Azië met meer plantengroei. Dat staat in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience van onder..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Meer groen in en om de stad Utrecht. Gezond voor ons, verkoelend voor de stad en goed voor de biodiversiteit.

Natuur vanaf je voordeur; stad en natuur verbinden. Dat is Groene Metropool, een programma van Staatsbosbeheer, dat negen jaar geleden startte. Een symposium ter ere van het afscheid van de trekker ervan – Harry Boeschoten – laat..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Stormreservaat Breeveen, met een kruisval

In 2021 is de omgeving Leersum getroffen door een valwind. In het gebied Breeveen is over een oppervlakte van ruim 35 hectare een groot deel van het bos omgewaaid. Dit gebied is nu Stormreservaat en er is een start gemaakt met de..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Vispassage (eenmalig exclusief WMR)

Vispassages blijken voor 35 van 38 onderzochte inheemse vissoorten van belang om hindernissen zoals stuwen en dammen in beken en rivieren te passeren. Dat blijkt uit een publicatie van Wageningen University & Research in het..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Cetti's zanger Cettia cetti

Cetti's zanger zingt door en op zoek naar halve pissebedden. ..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Mangaanknollen in de diepzee met anemoon en slangster

Warmwaterbronnen en velden met mangaanknolen in de diepe oceanen vertonen meer biodiversiteit dan verwacht. Dat blijkt uit het proefschrift dat NIOZ-mariene bioloog Coral Diaz-Recio Lorenzo op 26 januari 2024 verdedigde aan de..


Lees verder 28 januari 2024   9 mnd oud
Veldlessen Veluwe Volgers

Kinderen kruipen vrijwel letterlijk in de huid van wilde dieren tijdens het natuureducatieprogramma Veluwe Volgers. Zo ontdekken ze wat er in de natuur gebeurt als zij weer de ruimte krijgt om wild en vrij te zijn. In 2021 en 2022..


Lees verder 28 januari 2024   9 mnd oud

Archief