Erg veel dagpauwogen, weinig graslandvlinders
De VlinderstichtingVooral de dagpauwoog is in groten getale aanwezig. Dit is ook nog eens een prachtige en tot de verbeelding sprekende vlinder. Met de prachtig bordeauxrode kleur en de grote blauwglanzende ogen zijn het echt juweeltjes. Dit voorjaar vloog de dagpauwoog ook al goed en uit de vele eitjes die de vrouwtjes toen afzetten, zijn massaal rupsen gekomen. Door het vele vocht van dit voorjaar stond de plant waar de rupsen op gespecialiseerd zijn, brandnetel, er prima bij. Eind mei en begin juni werden dan ook op veel plekken grote aantallen rupsen gemeld. Blijkbaar is ook de verpopping goed verlopen, want er zijn nu veel meer dagpauwogen dan normaal. In de routes van het meetnet vlinders worden nu gemiddeld maar liefst vijf dagpauwogen geteld, terwijl dat er normaliter maar een stuk of twee zijn. Ook de atalanta is veel meer aanwezig dan normaal, en ook de rupsen van deze trekvlinder eten grote brandnetel. In het voorjaar kwamen, met een zuidelijke stroming, al redelijk wat atalanta’s ons land binnen en ook hier lijkt de voortplanting goed te zijn verlopen.
Het is echter niet allemaal goed nieuws. Hoewel er dus vlinders zijn die het goed lijken te doen dit jaar, zijn er zeker ook zorgenkindjes. De kleine vos, waarvan de rupsen ook grote brandnetel eten, had een aantal zeer slechte jaren achter de rug, vooral veroorzaakt door de extreem droge en warme zomers. Dit jaar zien we nog geen hard herstel, maar vooral de graslandvlinders laten het tot nu toe wat afweten. Het icarusblauwtje had een kleine voorjaarsgeneratie en ook nu de zomergeneratie tevoorschijn komt, zien we nog geen hard herstel. Ook de kleine vuurvlinder en het koevinkje zijn in veel lagere aantallen aanwezig dan normaal. Het koevinkje heeft maar één generatie per jaar en kan zich dit jaar dus niet herstellen. Voor het icarusblauwtje en de kleine vuurvlinder kan dat nog wel, want deze hebben meerdere generaties. Een andere typische graslandbewoner, het zwartsprietdikkopje, is al jaren achtereen steeds minder aanwezig en dit jaar lijkt dit kleine vlindertje nog weer minder te worden gezien.
Over twee weken, van 2 tot en met 4 augustus, is de Tuinvlindertelling en het is te hopen dat de dagpauwogen en atalanta’s dan nog steeds veel aanwezig zijn, hopelijk aangevuld met de andere typische tuinvlinders.
Meer informatie
- Het meetnet vlinders is een onderdeel van het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en onderdeel is van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Grafieken: Meetnet vlinders (NEM)