roodborst

Nieuwe vogelcursus van Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland
18-JUL-2024 - De lente is voorbij en buiten wordt het iets stiller. Toch zijn er nog genoeg mooie vogels te horen in tuinen en parken. De merel bijvoorbeeld, maar ook de roodborst en vink. Deze vogels zingen nog volop en daar kunnen we nog even van genieten.

Om meer vogelkennis op te doen, start Vogelbescherming Nederland met een nieuwe vogelcursus: Fluitend je tuin in! Deze onlinecursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels en meer wil weten over gedrag, geluiden, uiterlijke kenmerken en eetgewoonten van twaalf veel voorkomende vogelsoorten van tuinen en parken. De cursus is voor beginners, maar zeker ook geschikt voor het verbreden van de bestaande vogelkennis. 

Vogelsoorten 

Naast een les over het vogelvriendelijk inrichten van de tuin, omvat de cursus twaalf lessen waarin de volgende vogels worden behandeld: huismus, koolmees, pimpelmees, merel, vink, kauw, ekster, roodborst, spreeuw, heggenmus, winterkoning en grote bonte specht.  

Spreeuw

Interactieve online leeromgeving 

De interactieve cursus wordt op een toegankelijke manier gebracht. De lessen zijn opgebouwd met afbeeldingen, interactieve vragen, geluidsfragmenten en video’s. Daarnaast bevat de online leeromgeving handige overzichten en tabellen. Als afsluiter volgen vijftig quizvragen en tien extra uitdagende vragen over vogelgeluiden. Elke les duurt dertig minuten en daarmee bevat de cursus bijna acht uur aan vogelplezier! 

Cursussen Vogelbescherming 

Vogelbescherming lanceerde eerder een uilencursus over de zes meest voorkomende uilen in ons land, waarin hun leefwijze en bijzonderheden worden belicht. De cursus behandelt de bosuil, kerkuil, oehoe, ransuil, steenuil en velduil. Daarbij bevat deze ook handige overzichten en een quiz om de opgedane kennis te testen. Voor de cursussen vraagt Vogelbescherming een kleine vergoeding, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de bescherming van vogels.  

Meer informatie

  • Aanmelden voor de cursus of meer lezen kan via de website van Vogelbescherming Nederland.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Artem Kuznetsov, Wikimedia Commons; Jelle de Jong