Groningen begint met eigen Netwerk Natuurinclusief
Provincie GroningenWat is natuurinclusief?
Natuur en mens zijn nauw verbonden, we zijn immers onderdeel van de natuur. De natuur levert ons veel: zij filtert water en lucht, levert grondstoffen en bevordert de gezondheid, om maar eens wat op te noemen. Helaas is deze natuur ook kwetsbaar en hebben we haar overvraagd. Als het niet goed gaat met de natuur ondervinden wij als mensen daar problemen van. Een oplossing kan gevonden worden in een natuurinclusieve samenleving.
De wat droge definitie is "het integreren van natuur met sociale, culturele en economische aspecten van de samenleving." Eigenlijk betekent dit niks anders dan natuur standaard een onderdeel te laten zijn van onze samenleving. Dit is dan ook precies wat de Agenda Natuurinclusief wil bereiken: een natuurinclusieve samenleving in 2050.
Door in te zetten op natuurinclusief handelen, zien we natuur niet als een probleem, maar juist als oplossing voor opgaven die er liggen, zoals klimaatadaptatie, leefbaarheid en verduurzaming. Het gaat niet alleen om schade aan natuur te voorkomen of compenseren, maar ook om werkelijk natuurwaarde toe te voegen. Als laatste is het van belang om de maatschappij bij de natuur en biodiversiteit te betrekken en te laten deelnemen aan de natuur.
Eigenlijk is natuurinclusief heel gewoon…
Tenminste, dat zou het moeten zijn. Dit gedachtegoed proberen we in de provincie Groningen te stimuleren. Hoewel een transitie naar een natuurinclusieve samenleving een grote opgave is, betekent dit niet dat alle stappen daarheen groot hoeven te zijn. Er is veel te bereiken door kleinere initiatieven die een plus zijn voor de natuur en de omgeving.
De focus ligt op de zeventig procent niet beschermde natuur: de natuur in je achtertuin, op de akker, in de vijver, zowel in de stad als in het landelijk gebied. Kortom: de natuur waar we wonen, werken en recreëren. Alles wat we daar doen, heeft een indirect positieve invloed op de beschermde natuurgebieden waar wij als provincie verantwoordelijk voor zijn. Omdat we het hebben over onze eigen leefomgeving, is het ook logisch om natuur te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken. Zo kan een groene omgeving bijdragen aan leefbaarheid door onder andere hittestress te voorkomen en waterschaarste te verminderen. Ook draagt het bij aan de gezondheid van bewoners, werknemers en recreanten.
Elke provincie is anders en natuurinclusief doen we samen
Hoewel de Agenda Natuurinclusief een landelijk initiatief is, zijn de uitdagingen en belangen voor elke provincie verschillend. Ons provinciaal Netwerk Natuurinclusief Groningen dient als een platform voor bewustwording, kennisuitwisseling en om inspiratie van elkaar op te doen. Daarom hebben we zowel burgers, bedrijven, (maatschappelijke) organisaties en overheden in ons netwerk, want: natuurinclusief doe je samen.
De eerste bijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met IVN Natuureducatie, was bruisend. Het samenbrengen van de partijen met verschillende achtergronden en plaatsen in de samenleving leidt tot inzicht in welke verschillende belangen er spelen. We stimuleren elkaar om na te denken over de mogelijke rol van natuurinclusiviteit en delen welke vele initiatieven er al zijn. Zo is Groningen bezig met natuurinclusieve landbouw, wordt er in aardbevingsgebied natuurinclusief gebouwd, en doet de provincie zelf aan ecologisch bermbeheer. Er is ruimte voor nog veel meer en aan enthousiasme is geen tekort!
Tekst: Paul Heering, Provincie Groningen
Foto's: Diederik van Dullemen (leadfoto: Natuurinclusief in het klein); Ruth Lenting-Koffeman