Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 10 van 20 - 200 Resultaten

Beenbreek

Beenbreek: het klinkt meer als een onvriendelijke bijnaam dan als de aanduiding voor een elegante dooiergele bloem, een zeldzaamheid in Nederland. Hoe is deze plant kandidaat geworden voor de verkiezing van de nationale bloem? En..


Lees verder 13 augustus 2023   1 jaar oud
Waterlelie

Spannend moment in de vijver van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Een kleine vis is, vermoedelijk op de vlucht, uit het water opgesprongen en per ongeluk beland op een waterlelieblad. Een toevallig passerend waterhoentje is..


Lees verder 6 augustus 2023   1 jaar oud
Jaarthema botanische tuinen 2023: inheemse planten

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zet in 2023 de inheemse planten in de schijnwerpers. Dat past geweldig goed bij de verkiezing van onze nationale bloem, die het afgelopen voorjaar plaatsvond. Uit de veertig..


Lees verder 30 juli 2023   1 jaar oud
Klein glaskruid

Toen ik achttien was stond ik wel eens achter de bar in het lokale buurtcentrum. Ik weet nog goed dat ik een keer een vreemde blik kreeg van een klant. Er zat lippenstift op het glas en die was niet van hem, oeps. Ik tapte een..


Lees verder 23 juli 2023   1 jaar oud
Echt bitterkruid

De stoep naast een wat verlopen bedrijfspand is de ideale locatie om naar stoepplanten te speuren. In mijn woonplaats viel m'n oog op een wat afwijkende, ja wat... - melkdistel? dubbelkelk? Met hulp van Obstidentify kwam de naam..


Lees verder 16 juli 2023   1 jaar oud
Kransmuur

'Een straat hoort pas echt bij de stad als daar kransmuur staat', citeert Ton Denters een niet nader genoemde florist in zijn Stadsflora van de Lage Landen. Het was een opmerking uit 2005, vijftien jaar na de eerste vondst van..


Lees verder 9 juli 2023   1 jaar oud
Nestplaats Andrena albilabris

Als je hoopjes zand tussen de stoeptegels ziet, denk je meteen aan mieren. Die hebben immers vaak hun nest in het zand onder de bestrating, zoals tuinbezitters wel weten. De meeste mensen zullen verrast zijn te horen, dat het ook..


Lees verder 2 juli 2023   1 jaar oud

De Hortus Botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 25 juni 2023   1 jaar oud
Smalle weegbree

De tentoonstelling Stoep onder de loep in het Zaans Museum is compleet vernieuwd. De voorjaarsplanten hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe serie bloeiers. Ook buiten op de stoep is er veel verandering, mede als gevolg van het hete..


Lees verder 18 juni 2023   1 jaar oud
Perzikkruid

Perzikkruid is een pionierplant. Daar waar de mens de grond omwoelt en kaal maakt komt hij voor. De bloemkleur en de bladeren lijken op perziken. Perzikkruid is lastig te onderscheiden van sommige andere duizendknopen. Vogels eten..


Lees verder 11 juni 2023   1 jaar oud

Archief