Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 4 van 9 - 84 Resultaten

Lepus europaeus. Haas

Hoewel hazen nu in het voortplantingsseizoen in de regel goed zichtbaar zijn, worden er steeds minder gezien. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen sinds 1950 en staan daarom op de Rode Lijst Zoogdieren. Vooral..


Lees verder 23 juni 2022   2 jaar oud
grijze zandbij - primair

Vergrassing belemmert een soortenrijke heidefauna, want vooral op droge heide hebben veel soorten een lage vegetatie met open plekken nodig. Begrazing kan hiervoor zorgen, maar andere heidesoorten zijn juist kwetsbaar voor te veel..


Lees verder 23 juni 2022   2 jaar oud
Stierenkuil in de Gelderse Poort

In een mini-reeks bijdragen over natuurlijke begrazing hijst ARK Natuurontwikkeling zo nu en dan graag een onbekende (maar o-zo-wonderbaarlijke) soort op het podium. Via natuurlijke begrazing wordt een haast eindeloze reeks dier-..


Lees verder 5 juni 2022   2 jaar oud

Een bronstige stier gooit met zijn kop zand in de lucht. De stofwolk die hierbij ontstaat is bedoeld om indruk te maken op andere stieren. Dat is belangrijk, want alleen de sterkste stier krijgt de beste koe. Zeldzame..


Lees verder 28 mei 2022   2 jaar oud
Wild zwijn

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek. Dit gebied van 25.000 hectare bestaat uit moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heiden, hooilanden, weilanden, akkers en..


Lees verder 10 april 2022   2 jaar oud
Sayaguesa Planken Wambuis

Klimaatverandering en wereldwijd soortenverlies vragen om offensieve strategieën voor natuur- en milieubescherming. Een veelbelovend voorbeeld is rewilding: het geven van meer ruimte aan natuurlijke processen, zoals het beschreven..


Lees verder 12 maart 2022   2 jaar oud
Een kudde wildlevende runderen houdt wolven op afstand

Regelmatig is in het nieuws dat een wolf één of meerdere schapen heeft gedood. Schapen in het buitengebied zijn zonder beschermende maatregelen kwetsbaar voor wolven. Om dat te voorkomen worden hulpmiddelen geadviseerd: van..


Lees verder 5 maart 2022   2 jaar oud

Een bijzondere waarneming in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. Sinds eind december verblijven hier minstens vijf kraanvogels. Het is voor het eerst dat de soort hier overwintert. De kraanvogels profiteren onder meer van de..


Lees verder 13 februari 2022   2 jaar oud

Voor het tweede jaar op rij heeft ARK Natuurontwikkeling een onderzoek naar ontwormingsmiddelen en pesticiden in poep van grazers in en nabij natuurgebieden uitgevoerd in Nederland. Op meer dan de helft van de locaties werden dit..


Lees verder 16 januari 2022   2 jaar oud
Haas in winters landschap

Het was eerste kerstdag, 1961, wij weten het nog goed… Sinds 1961, of eigenlijk sinds 1950, gaat het niet goed met de wilde flappies: de hazen en konijnen in Nederland. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen..


Lees verder 23 december 2021   2 jaar oud

Archief