Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 2 van 9 - 84 Resultaten

Het is een onvergetelijke ervaring om een wisent een zandbad te zien nemen of te zien zogen. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat kun je dit met een beetje geluk meemaken. Hier lopen immers..


Lees verder 5 februari 2024   9 mnd oud
Begrazing Dwingeloo - primair

Net als maaien zorgt grazen geregeld voor ophef onder vlinderliefhebbers. Zeker als er klokjesgentianen met eitjes van het gentiaanblauwtje door een schaapskudde zijn afgegraasd, maar ook als damherten alle bloemen in de duinen..


Lees verder 22 januari 2024   9 mnd oud
Na enig aarzelen overwon de nieuwsgierigheid. Een kadaver is best interessant!

Het nut van dode dieren wordt bekender en dode dieren mogen vaker blijven liggen. Meestal buiten het zicht voor publiek. Zo wil men onder andere voorkomen dat mensen een vervelende ervaring meemaken. Maar is het zien van een..


Lees verder 31 december 2023   10 mnd oud
Damherten

Hoe herstelt een duinecosysteem zich als er geen damherten grazen? Dat onderzoeken PWN, de Universiteit van Amsterdam, Waternet, Stichting Bargerveen en de Vlinderstichting in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in Nationaal Park..


Lees verder 24 november 2023   11 mnd oud
Rode geuzen en rietorchissen op Slikken van de Heen.

Hoe zet je de natuur weer aan? Kan dat nog wel in het volle Nederland? Hoe doe je dat als belangrijke soorten voorgoed uitgestorven zijn? Ook in Nederland is ruimte voor wilde, autonome natuur die zélf, via natuurlijke processen,..


Lees verder 19 november 2023   1 jaar oud
poel in heidegebied

In het Zuiderbos, een heideterrein bij Vledder en Doldersum in Drenthe, werkt Bosgroep Noord-Oost Nederland samen met eigenaar Maatschappij van Weldadigheid en Landschapsbeheer Drenthe aan het verbeteren van de natuurkwaliteit en..


Lees verder 11 november 2023   1 jaar oud

De Slufter op Texel is een geliefd natuurgebied waar je altijd wel iets onverwachts tegenkomt. Wat paddenstoelen betreft zijn zilte gebieden echter niet de meest uitgelezen locaties. Heel verrassend was het dus dat we nog binnen..


Lees verder 23 augustus 2023   1 jaar oud
Reintroductions

Op een Engels landgoed maakte de grote weerschijnvlinder een spectaculaire rentree. Hoe komt dat, en wat kunnen we er in Nederland van leren? Ook hier breidt de grote weerschijnvlinder zich inmiddels uit, maar zo massaal als in..


Lees verder 23 juli 2023   1 jaar oud
Geul bij Ingendael

Het klimaat verandert en dat merken we de afgelopen weken aan hitte en droogte. Áls het eens regent, dringt water de bodem niet meer in: de grond is zo uitgedroogd dat water op stof blijft liggen. Hoe anders is dat in onze..


Lees verder 16 juli 2023   1 jaar oud
Natuurontwikkelingsgebied Leemskuilen in Het Groene Woud

De Brabantse leembossen behoren tot de soortenrijkste bossen van Nederland. In het rijke Brabantse land, in Het Groene Woud, vormen mensen sinds vele duizenden jaren de omgeving naar hun hand. Maar sommige delen bleken te nat om..


Lees verder 2 juli 2023   1 jaar oud

Archief