Natuurberichten
Dossier: Stikstof
Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.Pagina 8 van 31 - 301 Resultaten

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..

Soms worden voormalige landbouwgronden weer veranderd in natuur, maar het omzetten van bemeste landbouwgrond in schrale natuur is niet eenvoudig. In 2017 bracht OBN daarom al een handreiking uit en die is nu herzien. De herziene..

Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..

Boswachterij Noordwijk is de enige plek in Zuid-Holland waar hij voorkomt: de bruine eikenpage. Sinds 2017 is hij hier weer gesignaleerd. “Een kroon op ons werk”, stelt Staatsbosbeheer-boswachter Joël Haasnoot. De afgelopen..
De Kampina is een uniek beekdallandschap en kenmerkt zich door vochtige bossen en een afwisseling van droge en vochtige heide. Samen met de Oisterwijkse Vennen vormt het een beschermd Natura 2000-gebied in de provincie..
Bodemverzuring van Nederlandse heidelandschappen heeft geleid tot het verdwijnen van diverse plantensoorten en bedreigt nu ook de fauna. Onderzoekers zijn naar Denemarken gereisd om heischrale graslanden te onderzoeken die..

Stikstofneerslag heeft een desastreuze uitwerking op eikenbomen op de hogere zandgronden. Dat komt onder andere doordat het bodemleven is aangetast, waardoor strooisel niet wordt afgebroken. Belangrijke elementen komen zo niet..

Door de mens veroorzaakte verhoogde stikstofdepositie verandert de bodemkwaliteit in van nature voedselarme ecosystemen. Onderzoekers van Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoeksinstituten laten nu zien dat veel..

Bramen staan bekend als teken van verstoring van de natuur door onder andere stikstof. Maar eigenlijk is Nederland van nature een bramenland met ruim 200 verschillende soorten. De focus op ‘de braam’ in het stikstofdebat leidt af..

In de duinen is de depositie van stikstof sinds het begin van de jaren negentig flink afgenomen. Dat heeft geleid tot minder hoge en minder dichte grasmatten in het duinlandschap. Goed nieuws, want de bodem krijgt nu meer zonlicht..