Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 3 van 23 - 228 Resultaten

Blauwe metselbij (Osmia caerulescens)

In Nederland komen 360 bijensoorten voor. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze eetbare gewassen en wilde planten. Toch is ruim de helft van deze bijensoorten bedreigd. Wat kun je doen om een bijdrage te leveren aan hun..


Lees verder 6 april 2024   6 mnd oud
Klimplanten in een voortuin in Leiden

Insecten hebben het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is het verdwijnen van bloemrijk groen en rommelige plekken in zowel de stad als het buitengebied. Toch is elke tuin te veranderen in een bloeiende oase met voedsel en..


Lees verder 4 april 2024   6 mnd oud

Samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Dat is het doel van de campagne de 'Week van de Groene Tuin’ die Milieu Centraal van 26 maart tot en met 1 april..


Lees verder 15 maart 2024   7 mnd oud
Bosanemoon

Veertig genomineerden telde de verkiezing van onze nationale bloem. De bosanemoon was geen winnaar, maar evengoed heeft de bloem een warm plekje in het hart van menig plantenliefhebber. Ooit lag ik in mijn jonge jaren op een mooie..


Lees verder 9 maart 2024   7 mnd oud
Anthophora romandii, one of the over 2000 wild bee species in Europe, known from Portugal, Spain and the Balearic Islands is missing publicly available ecological data related to its long-term population trends, its size, feeding habits and plant interactions and has no available genetic sequence data. Anthophora romandii female (Hym. Apidae), 24.ii.2022, Andalucia, Spain.

Door een tekort aan gegevens weten we weinig over de wilde bijen in Europa. BeeFall verzamelt daarom ecologische gegevens om de verspreiding, variatie, trends en interacties van bijen in kaart te brengen. Zo kunnen..


Lees verder 2 maart 2024   7 mnd oud
Mannetje zwarte sachembij in Kwintelooijen

De zeer zeldzame zwarte sachembij leeft in Nederland alleen in natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen te Rhenen (Utrecht) en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant. De populatie in het zuiden lijkt het goed vol te..


Lees verder 26 februari 2024   8 mnd oud
Lentevliegende zwarte sachembij op voederwikke

Sinds 2018 meten onderzoekers van Wageningen University & Research bijen en bloemen in het Geuldal in Zuid-Limburg om te begrijpen hoe de leefomgeving voor bijen kan worden verbeterd. De studie laat zien dat de afgelopen vijf jaar..


Lees verder 26 januari 2024   9 mnd oud
Duinmaskerbijen: links een mannetje op muurpeper, rechts een vrouwtje op heggenrank.

Het is zo’n beestje dat bijenkenners wel van naam kennen, maar dat bijna niemand in het echt gezien heeft: de duinmaskerbij. Een zeldzaam bijtje, waarvan 80 procent van de Nederlandse vindplaatsen in Noord-Holland ligt. Dit bracht..


Lees verder 11 januari 2024   9 mnd oud
Jaarillustratie 2024 Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen - detail

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw..


Lees verder 7 januari 2024   9 mnd oud
Koningin wilgenhommel

Nog pas elf jaar geleden verscheen er een atlas van de Nederlandse wilde bijen, waar ook de hommels bij horen. Door het beschikbaar komen van een grote hoeveelheid recente en historische verspreidingsgegevens was het nu alweer..


Lees verder 2 januari 2024   9 mnd oud

Archief