Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 23 van 23 - 229 Resultaten

Reinigingsvlucht honingbijen

De komende week zou het wel eens kunnen gebeuren. Op de dag dat de temperatuur boven de 12 graden uitkomt en je met dichtgeknepen ogen de warmte van de zon op je gezicht voelt; de dag dat je de was voor het eerst weer buiten aan..


Lees verder 29 februari 2012   12 jaar oud
Bijenkasten in de sneeuw

Drie tot vier maanden per jaar zitten honingbijen in het donker. Als het winter is, kruipen de werksters en koningin dicht op elkaar om zich als één bijenvolk warm te houden. Het overleven van een winter is nog niet zo eenvoudig...


Lees verder 29 januari 2012   12 jaar oud
Bij met stuifmeel uitsnede

Het Drentse natuurgebied Bargerveen is ingericht als een hersteloord voor gestreste bijen. Het hoogveengebied dient als rusthuis voor bijen die van de kaart raken bij het bestuiven van gewassen in het aangrenzende kassengebied bij..


Lees verder 4 november 2011   13 jaar oud
Klimopzijdebij en Stenoria analis

Geuren spelen niet allen in de mensenwereld een belangrijke rol, ook bijensoorten maken er volop gebruik van. Vooral bij het vinden van een geschikte partner communiceren bijenmannetjes en -vrouwtjes er duchtig op los door middel..


Lees verder 13 september 2011   13 jaar oud
Honingbij aan het bestuiven

Honingbijen kunnen veel meer dan bestuiven of honing maken. De nijvere beestjes zijn prima te gebruiken als milieu-monitor. Dat bewijst bijenonderzoeker Sjef van der Steen van Plant Research International, onderdeel van Wageningen..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Schorzijdebij, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

In de nazomer bloeien aan de zuidkant van de kwelder van Schiermonnikoog velden paarse zeeaster. De bloeiende zeeasters trekken een zeldzaam insect aan: de schorzijdebij. Op mooie nazomerdagen is het rondom de bloemen een drukte..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Roodrandzandbij

De zeldzame roodrandzandbij kreeg recent heel wat aandacht in Vlaanderen en dit leverde verrassende resultaten op. Deze solitaire bij staat als ‘ernstig bedreigd’ op de Nederlandse rode lijst en werd pas in 2009 voor de eerste..


Lees verder 12 augustus 2011   13 jaar oud
Europese honingbij met pollen

De bijen blijven de gemoederen bezighouden. De laatste jaren is het aantal honingbijen sterk aan het afnemen. Recent bleek nog een groot aantal bijenvolkeren van imkers in Nederland en Belgiё te zijn gestorven als gevolg van..


Lees verder 30 april 2010   14 jaar oud
Bij met stuifmeel uitsnede

In november werd er opvallend veel activiteit waargenomen voor de bijenkast. Daar waar honingbijen normaal op wintertros moeten zitten werden ze al vliegend waargenomen met stuifmeel aan de poten...


Lees verder 13 december 2009   14 jaar oud

Archief