Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 9 van 23 - 228 Resultaten

Gewone reigersbek

Met het mooie maartse weer van de afgelopen dagen schieten de stoepplantjes op. Massale bloei laat nog op zich wachten, maar de eerste bloemen van reigersbekjes zijn al gezien. Leuk om uw mede-wandelaars op grappige trekjes van..


Lees verder 20 maart 2022   2 jaar oud
bloemberm - primair

Geniet u van bloemrijke bermen in uw omgeving? Vindt u dat het waterschap, de gemeente of een andere beheerder goed bezig is voor vlinders en biodiversiteit? Toon uw waardering en nomineer de beheerder die verantwoordelijk is voor..


Lees verder 14 maart 2022   2 jaar oud
Klimopereprijs

Grappig gevormde blaadjes die lijken op het blad van klimop, en vertederend lichtblauwe bloemen, zo klein dat het alleen oplettende kijkers op zal vallen. Heb je het eenmaal ontdekt, dan zie je klimopereprijs veel. Best gewoon..


Lees verder 13 maart 2022   2 jaar oud
publiek LVD

De jaarlijkse Vlinderdag wordt dit jaar weer live gehouden! Op 5 maart komen honderden liefhebbers van vlinders en libellen naar theater de Junushoff in Wageningen om daar elkaar en de medewerkers van De Vlinderstichting te..


Lees verder 28 februari 2022   2 jaar oud

De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..


Lees verder 3 februari 2022   2 jaar oud
De Japanse duizendknoop maakt gebruik van het beschikbare licht en breidt zich hier snel uit.

Er verschijnen regelmatig zorgwekkende berichten over de negatieve impact van Aziatische duizendknopen. Begrijpelijk, want deze invasieve exoten richten grote schade aan. Onder andere in bos- en natuurgebieden, waar de woekeraars..


Lees verder 1 februari 2022   2 jaar oud
gefaseerd maaien - primair

Op veel plekken ziet men de grote potentie van bermen en groenstroken voor de onder druk staande biodiversiteit. Er is steeds meer aandacht voor een natuurvriendelijk beheer ervan. Soms wordt wel gezegd dat gestopt moet worden met..


Lees verder 31 januari 2022   2 jaar oud
Klein kruiskruid

Even de benen strekken na een uurtje vogels tellen achter het raam: gegarandeerd komt u klein kruiskruid tegen. Elke dag van het jaar staat het in bloei. Als u door de tuinvogeltelling dit weekeind plezier heeft gekregen in het..


Lees verder 30 januari 2022   2 jaar oud
Weidebij.

Zes jaar geleden werden de eerste stappen gezet om een bloemen- en bijenrijk landschap te ontwikkelen in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. In 2015, 2018 en 2021 werd de bijenfauna onderzocht,..


Lees verder 26 januari 2022   2 jaar oud

Middenin de Nijmeegse wijk Dukenburg is een grote populatie van de Zwartblauwe rapunzel te vinden op het talud van een watergang onder oude eiken. Deze zeldzame soort staat op de Rode Lijst in de categorie ‘bedreigd’ en is over..


Lees verder 25 januari 2022   2 jaar oud

Archief