Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 13 van 23 - 228 Resultaten

Vrouwtje centauriebehangersbij (Megachile melanopyga)

In de zomer van 2020 werd tijdens een inventarisatie voor de Gemeente Haarlem een nieuwe bijensoort voor Nederland gevonden, de centauriebehangersbij. De dichtstbijzijnde vindplaatsen liggen in Zuid-Duitsland. Daarnaast werd een..


Lees verder 21 juni 2021   3 jaar oud
bloemenberm met fietsers - primair

Er is veel over maaibeheer te doen. Zeker nu, half juni, overal de maaimachines actief zijn. Een veelgehoorde reactie is “Hou nu toch eens op met maaien en laat de natuur haar gang gaan. Waarom toch steeds alles weghalen, juist nu..


Lees verder 16 juni 2021   3 jaar oud
Aanblik op de Rijksweg A15, de beoogde locatie voor de langste boomgaard van Europa.

Het moet de langste boomgaard van Europa worden: 33 kilometer aan fruit-, laan- en sierbomen, geplant in de groene strook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn. De recordlange boomgaard zal het zicht vanaf de..


Lees verder 20 mei 2021   3 jaar oud
Bloemenmengsel in akkerrand

De achteruitgang van de biodiversiteit, met name het ineenstorten van de insectenfauna, wordt tegenwoordig door brede lagen van de samenleving als zorgwekkend ervaren. Massaal wordt er actie ondernomen. Inzaai van bloemrijke..


Lees verder 4 mei 2021   3 jaar oud

In zijn tweede lezing over paddenstoelen in het voorjaar bespreekt Chiel Noordeloos de voorjaarssatijnzwammen. Hij zal daarbij niet alleen de verschillende soorten de revue laten passeren, maar ons tevens inwijden in de bijzondere..


Lees verder 21 april 2021   3 jaar oud
Raapzaad bloem

Een van de meest opvallende planten in april is Raapzaad. Goudgeel kleuren de bermen, akkers en waterkanten waar deze kruisbloemige in groeit en bloeit. Raapzaad wordt door insecten hogelijk gewaardeerd. Toch is de aanwezigheid..


Lees verder 20 april 2021   3 jaar oud
goed beheerde berm in Drenthe

Ben je betrokken bij de uitvoering van ecologisch bermbeheer, dan is de nieuwe veldgids ecologisch bermbeheer misschien iets voor jou. In de veldgids worden diverse aspecten van ecologisch bermbeheer belicht: wat is het beste..


Lees verder 13 april 2021   3 jaar oud
Bloemrijke oever

Populaties van wilde bestuivende insecten staan onder druk. De laatste jaren zijn tal van initiatieven ontwikkeld om bestuivende insecten te helpen behouden en bevorderen. Veel terreineigenaren en instanties hebben interesse om..


Lees verder 10 april 2021   3 jaar oud
Stedelijke bijenoase in Weert

'Bijen in stad en dorp'. Zo luidt de titel van een nieuwe uitgave over de bijenfauna van stedelijke gebieden, verzorgd door de Sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Een schatkist van inspiratie voor..


Lees verder 31 maart 2021   3 jaar oud
Voorbeeldexoten LIFE Resilias

In onze bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse planten- en diersoorten voor, ook wel exoten genoemd. Ongeveer 10% daarvan gedraagt zich invasief en verspreidt zich ten koste van lokale inheemse soorten. Dat kan..


Lees verder 16 maart 2021   3 jaar oud

Archief