Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 7 van 72 - 711 Resultaten

Voorbeeldexoten LIFE Resilias

In het Europese subsidieproject LIFE Resilias werken Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen zeven jaar lang aan systeemgericht natuurherstel om dominantie van exoten te doorbreken. Inmiddels zitten we op de helft van de..


Lees verder 30 januari 2024   1 jaar oud
Amerikaanse droogbloem lead

In de Bredase wijk Geeren-Noord vonden floristen maar liefst vijf soorten droogbloemen, waaronder de uitheemse Zilver-, Amerikaanse en Sikkeldroogbloem. Hiermee staat Breda aan de wieg van een 'droogbloemenopmars' die de rest van..


Lees verder 26 januari 2024   1 jaar oud
New Guinean land flatworm (Platydemus manokwari) on Bonaire.

Tijdens de estafette-expeditie van Naturalis en Stinapa op Bonaire is de invasieve Nieuw-Guineese landplatworm op twee plekken aangetroffen. Dat is slecht nieuws, want hij wordt door de IUCN tot de honderd schadelijkste invasieve..


Lees verder 20 januari 2024   1 jaar oud
Melkwitte landnemertijn Leptonemertes chalicophora

Er duiken steeds meer exotische wormen in ons land op. Tropische landplatwormen werden al met argusogen beschouwd, omdat ze regenwormen eten en daarom mogelijk een bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid vormen. Minder bekend is..


Lees verder 2 januari 2024   1 jaar oud
Pacifische zeepok aangetroffen bij Zoutelande op 30 maart 2018

Niemand minder dan Charles Darwin was de ontdekker van een inmiddels ook in Nederland aanwezig organisme. In 2016 werd dit voor het eerst gezien in België; twee jaar later was Nederland aan de beurt. We roepen iedereen op om uit..


Lees verder 10 december 2023   1 jaar oud
Exoten in de duinen

In de droge duinen hinderen diverse overlast gevende soorten, zoals de invasieve exoten bezemkruiskruid, Amerikaanse vogelkers, mahonie, rimpelroos en dwergmispel, zowel de natuurkwaliteit als -ontwikkeling en het beheer. Voor..


Lees verder 5 december 2023   1 jaar oud
Marmerkreeft (Procambarus virginalis).

Wat op het eerste gezicht geslaagd leek, een uiterst zorgvuldig uitgevoerde verwijderingsoperatie van een populatie marmerkreeften uit een tuinvijver in Grou, Friesland, lijkt net te laat gekomen te zijn. De patiënt is vooralsnog..


Lees verder 4 december 2023   1 jaar oud

In Zeeland worden regelmatig nieuwe soorten ontdekt. Nieuw voor Nederland, de Noordzee, onze regio – soms zelfs voor de wetenschap. Het kan lang duren voor nieuwelingen hun identiteit prijsgeven. Dat was onder meer zo bij twee in..


Lees verder 26 november 2023   1 jaar oud
Twee blauwe Amerikaanse rivierkreeften

In Nederland mag worden gevist op uitheemse rivierkreeften voor consumptiedoeleinden. Rivierkreeften houden zich op in de waterbodem. Hierdoor kunnen eventuele verontreinigingen die zich in de waterbodem bevinden, in de dieren..


Lees verder 21 november 2023   1 jaar oud
Rimpelroos (Rosa rugosa)

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn sinds 2015 170 nieuwe exoten waargenomen. Planten vormen daarvan met 151 soorten de grootste groep. Dit blijkt uit een update van een eerdere inventarisatie. Deze nieuwe planten zijn allemaal..


Lees verder 8 november 2023   1 jaar oud

Archief