Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 69 van 70 - 697 Resultaten
Zaterdag 3 januari 2009 is in de Oosterschelde een populatie van de opvallende knalroze zeepok Megabalanus coccopoma aangetroffen door onderzoekers van Bureau Waardenburg. Nooit eerder werd deze tropische soort in Nederland..
Zagen we de zonnebaars lange tijd vooral in Zuidoost-Nederland, tegenwoordig komt hij ook in de rest van het land steeds vaker voor. Dit fraaie visje wordt als vijvervis verkocht door tuincentra. Na beëindiging van de vijverhobby..
Een Chinese eekhoornsoort kan de inheemse rode eekhoorn bedreigen. Daarom wordt een onderzoek gestart. Geef ook uw waarnemingen door!..
Tijdens het monitoren of inventariseren van amfibieën komt men steeds vaker kreeften tegen; soms wandelend over land of zittend op de bodem, soms vindt men alleen vervellinghuiden. Deze nieuwe buur houdt ook van amfibieën, op zijn..
RAVON legt zich toe op de inheemse vissen, amfibieën en reptielen. Toch is er ook volop aandacht voor niet-inheemse soorten die ons land hebben weten te bereiken. Denk daarbij onder meer aan de zonnebaars, Italiaanse kamsalamander..
HETEREN (Gld.) – Dat de snelle opwarming van de aarde samenvalt met de vestiging van veel nieuwe planten en diersoorten in Nederland is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Hoe deze exotische soorten zich in ons land gaan..
Hoe pakt de strijd uit tussen de inheemse rode eekhoorn en exotische nieuwkomers?..
Steeds meer subtropische vissen zwemmen voor onze kust. Sommige soorten zijn zelfs zo talrijk, dat ze op de visafslag belanden en op ons bord. ..
Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Eind 2002 kwam de kever via België en Duitsland ons land binnen. De soort trekt steeds verder naar het noorden. In 2004 stegen de aantallen..
Vorige week kwam er bij De Natuurkalender een waarneming van een krab binnen. Deze was gezien in het bos. Het bleek om de Chinese wolhandkrab te gaan. In de herfst trekt deze krabbensoort massaal naar de zee. En dat gebeurt over..