Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 68 van 70 - 697 Resultaten
Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur..
De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..
Waterschap Veluwe heeft een nieuwe vissoort in zijn werkgebied: de marmergrondel. De komende jaren zijn nog meer van dit soort grondels te verwachten. Enkele exemplaren van de marmergrondel zijn gevangen door de viswerkgroep van..
Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..
De Amerikaanse brulkikker is een invasieve exoot die, eenmaal binnen de landsgrenzen, lastig te verwijderen is. Het is dan ook van groot belang goed de vinger aan de pols te houden en alert te zijn op de aanwezigheid van deze..
Wasbeerhonden worden sinds 1990 regelmatig in Nederland waargenomen. Onder andere vanwege de mogelijke verspreiding van ziekten, is het actief in de gaten houden van de ontwikkeling van deze uitheemse soort van belang...
Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..
De exotische Penseelkrab, sinds 2000 in onze kustwateren, is de strenge winter goed doorgekomen en opvallend actief gebleven. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de concurrentie positie ten opzichte van autochtone zeedieren en de..
Grote waternavel komt uit Noord-Amerika en is als vijverplant geïntroduceerd in Nederland. Na eerste voorzichtige ontsnappingen in 1995 heeft deze concurrentiekrachtige plant zich in het buitenwater gevestigd. De ondoordringbare..
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie werd geboren. Dit jaar is ook een onderzoek gestart dat mogelijk kan laten zien dat evolutie ook heel dichtbij plaatsvindt, in de..