Chinese kamperfoelie1

Aangeplante buxuskamperfoelie verwildert

FLORON
24-AUG-2009 - Planten die veel worden aangeplant hebben ook een grotere kans om in de Nederlandse natuur te verwilderen. Eén van de soorten die daar net aan begint is de buxuskamperfoelie. Een eerste kennismaking…

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 24 augustus 2009

 

Planten die veel worden aangeplant hebben ook een grotere kans om in de Nederlandse natuur te verwilderen. Eén van de soorten die daar net aan begint is de buxuskamperfoelie. Een eerste kennismaking…


Buxuskamperfoelie (Lonicera nitida) is afkomstig uit China. Het is geen klimmende kamperfoelie zoals de inheemse wilde kamperfoelie, maar een struikje van hooguit anderhalve meter. De kleine glimmende ovale bladen staan in paren tegenover elkaar langs de takken. Die takken hebben een karakteristieke boogvormige groeiwijze. In bladoksels groeien in het voorjaar kleine roomwitte bloemen in paren bij elkaar. Deze bloemen vormen in de nazomer donkerpaarse bessen.

Als je goed rondkijkt zie je dat buxuskamperfoelie bijna in alle steden in perken en tuinen is aangeplant. Het is een heel sterke wintergroene soort en daarom heel geliefd als groene vulling.

 

Misschien zijn er weinig bestuivers van de bloemen, want de donkere bessen worden in Nederland niet in grote aantallen gevonden. Toch worden bessen gevormd en verspreid door vogels, bewijzen de planten die her en der in de stedelijke omgeving spontaan opschieten. Tussen de stoeptegels vallen de jonge struiken extra op, maar ze staan ook wel naast of tussen de ouderplanten en op open grond naast bomen.


Buxuskamperfoelie is zich in Nederland nog niet buiten steden aan het uitbreiden, maar kan dat wel gaan doen, bijvoorbeeld in rommelhoekjes, bermen en bosranden. Het is afwachten of de plant zich daar ook thuis gaat voelen, naast de vele andere soorten die we ooit zelf hebben aangeplant of uitgezaaid.

Tekst en foto’s: Baudewijn Odé, FLORON