Wallabies in Friesland

Zoogdiervereniging
5-SEP-2009 - Bent u in Friesland en ziet u een kangoeroe door het landschap springen, twijfelt u dan niet aan uw geestelijke gezondheid! U bent niet overspannen en er mankeert ook niets aan uw ogen. Na ontsnapping bij zijn baasjes in Westergeest is wallabie Wuppie op vrije voeten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 5 september 2009

Bent u in Friesland en ziet u een kangoeroe door het landschap springen, twijfelt u dan niet aan uw geestelijke gezondheid! U bent niet overspannen en er mankeert ook niets aan uw ogen. Na ontsnapping bij zijn baasjes in Westergeest is wallabie Wuppie op vrije voeten.

Tijdens een muziekfestival in het dorp ontsnapte het handtamme dier uit het dierenparkje achter de woning van de eigenaren. Wallabies zijn afkomstig uit Australië. Ze worden in Nederland als gezelschapdier gehouden, bijvoorbeeld op kinderboerderijen. In Engeland werden in de 18e en 19e eeuw dieren uitgezet, en hebben intussen twee kleine, maar zichzelf in stand houdende populatie gevestigd.

Meer wallabiess
Wuppie is overigens niet de eerste wallabie die in het wild terecht komt. Zo werden er de afgelopen 5 jaar op verschillende plekken in Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel maar vooral in Friesland wallabies gemeld. In een van de Friese gevallen, bij Ooststellingerwerf, werd er zelfs een groep van vijf dieren gemeld! Waarschijnlijk zijn ook al deze gevallen afkomstig van particulieren, maar mogelijk is er ook een kleine lokale populatie.

Niet terugvangen
De eigenaren van Wuppie de wallabie gaven in een interview met de krant Metro aan niet naar het dier op zoek te gaan: aangezien het dier ’s nachts niet naar binnen hoeft en een gevarieerd dieet had, concludeert de eigenaar dat het niet nodig is het dier op te sporen en weer in verzorging te nemen. Wallabies lijken, in tegenstelling tot veel andere exoten, geen grote schade aan de natuur of de landbouw toe te brengen.

Exoten
Exotische zoogdieren zijn zoogdieren die door toedoen van de mens in Nederland/Europa terecht komen maar er oorspronkelijk niet thuis hoorden. Zo duiken er als nieuwkomers in Nederland bijvoorbeeld exotische eekhoorns op: de afgelopen vijf jaar werden negen verschillende exotische eekhoorns in het wild gesignaleerd!

Bij zoogdieren gaat het meestal om situaties als bij de Westergeestse wallabie: dieren die ontsnappen bij kwekers of hobbyhouders. Exoten worden in de natuurbeheerwereld gezien als de grootste bedreiging van de biodiversiteit na directe vernietiging van natuurgebieden. Daarom willen we graag beter in beeld krijgen welke exoten in Nederland voorkomen.

Exotenmeldingen
Ziet u dus een wallabie of een ander 'vreemd' zoogdier in het wild, dan horen we dat graag. Meldingen kunnen doorgegeven worden via de websites telmee.nl of waarneming.nl, maar u kunt ook via email uw exotenwaarnemingen doorgeven. Mail dan naar waarnemingen@zoogdiervereniging.nl.

Tekst: Jasja Dekker, de Zoogdiervereniging
Foto: Stefan le Du (archieffoto, Flickr creative commons), www.flickr.com/