Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 62 van 72 - 711 Resultaten

Het Jeneverbesbekertje is een echte winterpaddenstoel die vooral te vinden is op jeneverbessoorten die in tuinen worden aangeplant. Zodra de sneeuw verdwenen is, komen de eerste exemplaren tevoorschijn. In Nederland is de..
Afgelopen weekend vond de landelijke slaapplaatstelling van Halsbandparkieten plaats. De telling is onderdeel van het SOVON-project Meetnet Slaapplaatsen dat één keer per jaar wordt georganiseerd. Net als vorig jaar ging het om..

In het kader van 'signalering exoten' zoekt de Zoogdiervereniging naar waarnemingen van exotische herten zoals sikahert en muntjak. Het sikahert blijkt zich te kunnen inkruisen met ons edelhert. In Schotland is dit al op grote..

Voor exotische paddenstoelen hoeft u niet ver weg. Ga naar een kas, of naar Burgers’ Bush. Met de exotische planten zijn exotische schimmels meegelift, en zo krijgt u dicht bij huis tropische paddenstoelen te zien...

De Amerikaanse Langlob ribkwal is een exotisch zeedier dat sinds 2006 in onze kustwateren aanwezig is. Bij milde winters overleeft hij moeiteloos de kou. Strenge winters hebben beduidend meer invloed op zijn aanwezigheid. Na de..

Begin augustus werden we opgeschrikt door de melding dat drie exotische muggensoorten hun intrede in Nederland hadden gedaan. Hiervoor was veel aandacht, mede omdat deze muggen ziektes zouden kunnen overdragen. Maar wat is er..

Dit voorjaar ontstond er veel ophef over de mogelijke komst van de veldmuis naar Texel. Deze soort zou namelijk een bedreiging kunnen zijn voor de zeldzame noordse woelmuis. Ondertussen is nader onderzoek gedaan op het eiland,..
Een recente vondst van Waterwaaier bij het Brabantse Fijnaart blijkt bij nader inzien een dubbelganger te betreffen. Dat is nog niet zulk slecht nieuws, want Waterwaaier is een exotische waterplant die hier van nature niet..

Na het afsnijden van een broccolistronk kreeg mevrouw Titzing uit Arnhem een verontrustende ervaring. Tot haar grote schrik kwam er uit de holte in de broccolistronk een levende hagedis gekropen. De broccoli was afkomstig uit..

Uit de jaarlijkse vogelbalans, waarin de actuele stand van de vogels staat beschreven, blijkt dat bijzondere en gespecialiseerde soorten op veel plekken verdwijnen. Wat zeldzaam is wordt zeldzamer, wat algemeen is algemener...