Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 62 van 70 - 697 Resultaten
In Breda is een tijgerblauwtje gezien. Dit is een vlindertje uit het zuiden van Europa, dat af en toe flink trekt en dan ook wel eens in ons land terecht komt. Betreft dit exemplaar zo’n zwerver of is hij op een andere manier hier..
Deze zomer is in Noord-Brabant een Muntjak op de foto gezet. Voor zover bekend is dit de eerste foto van een Muntjak in het wild in Nederland. De Zoogdiervereniging wil weten of deze exotische herten vaker gezien worden in..
Wie Bezemkruiskruid nog niet mocht kennen hoeft nu maar op stap te gaan. De kans hem vanuit auto of trein, langs spoor of snelweg aan te treffen is groot. Een wat eenzame bloeier zo aan het eind van het seizoen. Eenzaam, maar niet..
Exotische grondels blijken wel eens andere exotische grondels te eten. In het nevengeulstelsel langs de Waal bij Gameren ontdekten visonderzoekers onlangs twee keer een Kesslers grondel met een Pontische stroomgrondel in zijn bek...
Voor het eerst sinds twintig jaar zijn er weer voortplantende Amerikaanse brulkikkers in Nederland aangetroffen. Na het importverbod eind tachtiger jaren leek de soort verdwenen uit Nederland. In twee vijvers in de omgeving van..
Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar..
Verspreidbladige waterpest, een exotische waterplant, is opnieuw in Drenthe aangetroffen. Het lijkt er daarmee op dat ook deze exoot zich in ons land weet te handhaven...
Rode Amerikaanse rivierkreeften zorgden de afgelopen dagen voor heel wat onrust. Op verschillende plaatsen in Nederland liepen de dieren over straat, tot grote verbazing, interesse of afgrijzen van menig voorbijganger. Behalve..
Afgelopen week werden op verschillende plekken in Nederland twee zeldzame soorten stinkzwammen gevonden. In Avifauna stuitte men op de zeer zeldzame Traliestinkzwam en op verschillende plekken elders in het land, onder andere bij..
Al dagen is het rumoerig in ons land. Er hangt een roze pelikaan rond en misschien wel meer dan één. In de Blauwe Kamer (provincie Utrecht) werd vorige week een roze pelikaan ontdekt. Deze was ongeringd, dus veel vogelaars dachten..