Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 52 van 70 - 697 Resultaten
Peer-jeneverbesroest is een roestschimmel die oranje vlekken veroorzaakt op perenbomen. Deze aantasting komt voor als de roest aanwezig is op de andere waardplant, een sierjeneverbes ergens in een park of particuliere tuin. Het..
In 2008 werd de Filippijnse tapijtschelp voor het eerst levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In een korte periode heeft deze eetbare soort zich in de Oosterschelde zeer sterk uitgebreid. Er wordt nu zelfs al..
In verschillende steden in het land gingen afgelopen weekend floristen op zoek naar interessante stadsplanten. Al gaande vonden Groningers heerlijke Dijkviltbramen, werd in Roosendaal het bedreigde Riempje gevonden en ook werden..
Deze zomer is vastgesteld dat de Nederlandse flora verrijkt is met een nieuwe soort springzaad, het oorspronkelijk uit de Himalaya afkomstige Ruig springzaad. In Amsterdam floreert Ruig springzaad al enkele jaren langs een muurtje..
De blauwband, een nieuwe exotische vissoort in Nederland, draagt een voor inheemse vissen gevaarlijke parasiet bij zich. Dit ontdekten RAVON en de afdelingen Microbiologie en Dierecologie van de Radboud Universiteit in een studie..
De plantengroei in het stedelijk gebied is door het warmere microklimaat, de stenige omgeving en de constante aanvoer van buitenlandse zaden anders dan die op het platteland en in natuurgebieden. Komend weekend organiseert FLORON..
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op alert te zijn op de hooikoortsplant Ambrosia en de plant op eigen grondgebied te verwijderen. Deze plant, van oorsprong afkomstig uit Amerika, kan het..
De biodiversiteit van het Caribisch gebied, zowel op het land als in de zee, verandert voortdurend, onder andere als gevolg van menselijke activiteiten. Om de huidige veranderingen en onderliggende processen te begrijpen en..
Lac Bay op Bonaire staat bekend om zijn unieke habitats met zeegrasvelden. Zeegrasvelden zijn erg belangrijk voor het ecosysteem van Lac Bay: zeeschildpadden, schelpdieren en andere dieren zoeken er voedsel, en verschillende..
Tijdens onze warmste zomerdagen waan je je wel eens in een subtropische streek. Als er dan ook nog eens exoten als halsbandparkieten en nijlganzen overvliegen is het plaatje compleet. Exoten komen voor in allerlei soorten en..