Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 40 van 72 - 711 Resultaten

De vijgenskeletteermot is een microvlinder uit het mediterrane gebied. Sinds 2009 is hij bekend uit de Benelux, toen de eerste in België werd gemeld. In 2014 was de eerste vondst in Nederland, door Paul Vossen in Maastricht...

Waterplanten zijn belangrijk voor het goed functioneren van ondiepe aquatische ecosystemen. Echter zijn de waterplanten steeds vaker in het nieuws omdat ze voor overlast zorgen. Koppen als: ‘Overlast waterplanten nog nooit zo..
Enkele weken geleden ontving het EIS Kenniscentrum Insecten de mededeling dat enkele iepen langs de Beersestraat in Cuijk vrijwel geheel kaal waren gegeten door insecten. Uit meegezonden foto’s en terreinbezoek bleek dat het ging..

Langs Rijn en Waal, en dan met name in de Gelderse Poort, zijn weer boomkrekels te horen. Wie ze hoort waant zich op een Zuid-Franse camping of op het terras van een Italiaans hotel. De boomkrekel is een relatieve nieuwkomer in..

Afgelopen maandag, 7 augustus, is er in Groningen een geraniumblauwtje waargenomen. Dit is een zeer zeldzame vlinder in ons land die zelfs niet elk jaar wordt gezien. Bovendien is dit de meest noordelijke plek waar de soort ooit..

De spoorcicade Laodelphax striatellus stond te boek als een incidentele migrant uit het zuiden van Europa. In 2016 is echter een populatie in Noord-Brabant ontdekt. Mogelijk is dit slecht nieuws voor agrariërs, aangezien de soort..

Steeds meer exotische springzaden weten hun weg naar Nederland te vinden. Naast Groot springzaad, de enige oorspronkelijk wilde soort, zijn er Inmiddels zes uitheemse springzaadsoorten verwilderd in Nederland aangetroffen. Wat de..

De eerste beoordeling van de vondst werd afgedaan als de veel voorkomende Knolparasolzwam. Nadat er op de groeiplaats meerdere paddenstoelen tevoorschijn waren gekomen, werd deze determinatie betwijfeld. Na de juiste literatuur te..

Afgelopen weekend is een stierslang op de golfbaan in de duinen bij Wassenaar aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1,5 tot 2,2 meter bereiken. Hij is niet giftig en voedt zich met onder andere knaagdieren, vogels en..

In 2010 werd een nieuwe kokerworm in de Oosterschelde gevonden. Het betrof de Paarse kokerworm. De eerste jaren heeft de soort zich uitsluitend laten zien in de omgeving van Yerseke. Sinds vorig jaar wordt hij ook in de..