Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 21 van 37 - 365 Resultaten

Droogte in Nederland

Klimaatverandering raakt aan alle thema’s op de Atlas Leefomgeving. Het heeft een relatie met de bodem en met de luchtkwaliteit, maar ook met hoe we onze vrije tijd doorbrengen en hoe we onze bebouwde omgeving inrichten. Tijd dus..


Lees verder 20 februari 2020   4 jaar oud
Stilliwald watergang

Het Wehlse bos bij de Gelderse plaats Wehl, grotendeels in particulier bezit, wordt dit jaar klimaatbestendig gemaakt. Dit gebeurt door verschillende maatregelen, waaronder het vernatten van de bodem en gedeeltelijke omvorming van..


Lees verder 18 februari 2020   4 jaar oud
Klimaatbuffer Onlanden bij Groningen

Nederlandse overheden zijn druk bezig ons voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Technische maatregelen, zoals bijvoorbeeld hogere dijken, stuwen en pompen, hebben vaak het nadeel dat ze niet duurzaam zijn en..


Lees verder 25 januari 2020   4 jaar oud
Koala met baby steekt de weg over

In Australië hielpen regens de brandweerlieden de afgelopen dagen om enige controle te krijgen over de branden die er woeden, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet..


Lees verder 24 januari 2020   4 jaar oud
Black-footed rock-wallaby (Petrogale lateralis) baby in buidel, Heavitree Gap, Alice Springs, Northern Territory, Australia

De koala en de kangoeroe vormen het gezicht van de dierlijke slachtoffers van de bosbranden in Australië. Iedereen heeft hartverscheurende beelden gezien van hun verbrande neuzen en poten en angstige gedrag. Maar het vuur en..


Lees verder 17 januari 2020   4 jaar oud
distelvlinder koninginnenkruid - primair

Het was een zeer matig vlinderjaar. De meeste dagvlinders vlogen in lagere aantallen dan we de afgelopen dertig jaar gewend waren. Vooral de soorten van de heide hadden een buitengewoon slecht jaar. Warmteminnaars zoals..


Lees verder 30 december 2019   4 jaar oud

Door de droge zomer van 2018 was het vorig jaar treurig gesteld met de Dennenslijmkoppen van het Kootwijkerveen (GD). Dit jaar is de 'Heraut van de Winter' hier weer op veel groeiplaatsen in aantal tevoorschijn gekomen. Deze..


Lees verder 18 december 2019   4 jaar oud
Dwingelderveld

Natuurbeheerders die het toepassen, hadden al zo’n vermoeden. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft het nu voor het eerst op landelijke schaal onderzocht: bodemtransplantatie is een prima methode om..


Lees verder 4 december 2019   4 jaar oud
Ooibos

Grootschalige natuurontwikkeling langs de rivieren helpt voorkomen dat de binnenvaart bij frequentere droogteperiodes letterlijk vastloopt. Door kribben en indijking stromen Nederlandse rivieren zo snel dat de bodem geleidelijk..


Lees verder 27 november 2019   4 jaar oud
Kraanvogels met jongen van vijf weken oud

Hoogveengebieden zijn zeldzaam in Nederland. De Peelvenen in Brabant zijn dan ook unieke gebieden. Dit kwetsbare landschap lijdt echter onder verdroging en hoge stikstofdeposities. Staatsbosbeheer, de provincies Noord-Brabant en..


Lees verder 18 november 2019   5 jaar oud

Archief