Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 62 van 67 - 667 Resultaten

Levenloze bodem van het Grevelingenmeer op 18 meter diepte, juli, 2013

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als in het voorjaar het oppervlaktewater begint op te warmen, ontstaan er in stilstaande wateren zogenaamde thermoclines, ook wel spronglagen genoemd. Omdat zuurstof slecht door een..


Lees verder 4 augustus 2013   11 jaar oud
Jonge koolmeesjes

Het zal niemand zijn ontgaan. We hadden een koude winter en een daaropvolgend koud voorjaar dat zeer lang aanhield, zelfs tot eind mei. Welke gevolgen heeft dit voor onze broedvogels? Voorzichtig tekent zich het beeld af dat veel..


Lees verder 28 juni 2013   11 jaar oud

Het Europese beleid voor agrarisch natuurbeheer is goed voor algemene soorten wilde bestuivers, zoals aardhommel, grasbij en pyamazweefvlieg. Dat is belangrijk, want deze soorten spelen een belangrijke rol bij een meer ecologisch..


Lees verder 8 juni 2013   11 jaar oud
Experiment 1 droogte tijdens groei 2

Invasieve uitheemse planten krijgen door extreme droogte of regenval meer kans om te woekeren in ons land. Het extreme weer laat zijn sporen achter in het bodemleven, waardoor inheemse plantensoorten worden geremd in hun groei...


Lees verder 1 juni 2013   11 jaar oud

Op steeds meer plekken in Nederland wordt de reuzenberenklauw als ongewenste soort verklaard. Het sap van deze plant kan, wanneer het in contact komt met zonlicht, behoorlijke brandwonden veroorzaken. De reuzenberenklauw, die van..


Lees verder 30 mei 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik, Hikers

De Nederlandse overheid heeft vier nieuwe draslanden (wetlands) van Internationaal belang aangewezen op het Nederlands Antilliaanse eiland Curaçao. Een van deze zogenaamde ‘Ramsar Sites’ is ‘Muizenberg’, een natuurreservaat en..


Lees verder 4 mei 2013   11 jaar oud
Voorjaarskluifzwam

De Voorjaarskluifzwam is één van de grotere paddenstoelen die in het voorjaar verschijnt. Dat het eten van de Voorjaarskluifzwam niet zonder gevaren is, is al lange tijd bekend. Desondanks zijn er nog steeds mensen die het er op..


Lees verder 1 mei 2013   11 jaar oud
Korrelige hertentruffel

Woelplaatsen van Wilde zwijnen leveren vaak nieuwe vindplaatsen van truffels op. Niet zo gek want ze hebben een betere neus dan wij. Zouden we Wilde zwijnen de ruimte geven dan zouden ongetwijfeld nog vele vindplaatsen gevonden..


Lees verder 25 april 2013   11 jaar oud
Camerapaal op de Wadden

Vanuit je luie stoel meehelpen aan onderzoek op de Wadden. Dat kan met camerabeelden van het project Mosselwad. In dit project staan verschillende vragen centraal. Welke factoren spelen een rol bij het herstel van de mosselbanken?..


Lees verder 19 april 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik Recreatie - Picknick in Sonsbeekpark, Arnhem - - Flickr

In de Nederlandse multiculturele samenleving wonen, werken en recreëren mensen met verschillende culturele achtergronden. Deze diversiteit aan culturen zie je echter minder goed terug wanneer je de Nederlandse natuur in gaat. Daar..


Lees verder 19 april 2013   11 jaar oud

Archief