Natuurschoolplein

Vogel- en natuurvriendelijke schoolpleinen

Vogelbescherming Nederland
23-OKT-2013 - Vogelbescherming vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met vogels in hun directe omgeving. Een vogel- en natuurvriendelijk schoolplein biedt ruimte aan vogels in de vorm van voedsel, nestgelegenheid en ruimte om te schuilen. Tegelijk zijn groene schoolpleinen ook voor kinderen prettiger. Dit najaar heeft Vogelbescherming daarom een campagne gelanceerd om schoolpleinen vogel- en natuurvriendelijker in te richten: denk aan smulhagen, groene wanden en vogelvoerplekken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 23 oktober 2013

Vogelbescherming vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met vogels in hun directe omgeving. Een vogel- en natuurvriendelijk schoolplein biedt ruimte aan vogels in de vorm van voedsel, nestgelegenheid en ruimte om te schuilen. Tegelijk zijn groene schoolpleinen ook voor kinderen prettiger. Dit najaar heeft Vogelbescherming daarom een campagne gelanceerd om schoolpleinen vogel- en natuurvriendelijker in te richten: denk aan smulhagen, groene wanden en vogelvoerplekken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Kinderen wonen steeds vaker in stedelijke omgevingen. Daar is het niet vanzelfsprekend om buiten te zijn en dus om in contact te komen met natuur of vogels. Het beeld dat kinderen van natuur hebben, wordt nu vaak bepaald door exotische, tropische dieren. Dat Nederland ook rijk is aan natuur, is vaak onbekend bij kinderen. Op termijn is dit een risico voor de bescherming van Nederlandse natuur. Want wat je niet kent, daar heb je geen band mee. Hoe het ook kan: kinderen krijgen les over de koolmees die zijn jongen voert met rupsen die hij vindt in de schoolmoestuin, meteen zichtbaar vanuit het klaslokaal. En kinderen volgen het wel en wee van een nestelende merel in de groene wand naast de school.

Natuurschoolplein (foto: Wendy Snijders)

Groen plein stimuleert creativiteit
Uit recent onderzoek van Jantje Beton en TNS/NIPO blijkt dat van de kinderen die opgroeien in een stedelijke omgeving één op de vier nooit of slechts eenmaal per week buiten speelt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat kinderen de natuur, schoolpleinen en grasveldjes als favoriete speelplek zien. Kinderen houden vooral van avontuurlijke en niet-voorgeprogrammeerde spelletjes.

Dit staat ver af van de inrichting van het gemiddelde schoolplein: vaak volledig betegeld, met hier en daar een vast speeltoestel. Niet alleen is hier niets te halen voor vogels of andere dieren, ook voor kinderen is dit geen stimulerende omgeving. Groene schoolpleinen zijn goed voor de creativiteit van kinderen. Ze voelen zich op een groen schoolplein prettiger dan op een betegeld plein. En kinderen kunnen zich na het spelen op een groen schoolplein beter concentreren in de les.

Natuurschoolplein (foto: Wendy Snijders)

Ook een groen schoolplein?
In de campagne “Geef uw schoolplein een groene make-over” stelt Vogelbescherming 5x € 1.000 beschikbaar voor de beste plannen om schoolpleinen natuur- en vogelvriendelijk te maken. Geef die merel, koolmees en huismus een plek op je schoolplein! De campagne sluit aan bij verschillende initiatieven om schoolpleinen te ‘vergroenen’. In de provincie Zuid-Holland stimuleert Fonds1818 groene schoolpleinen. Jantje Beton is gestart met een campagne om kinderen weer lekker buiten te laten spelen. En organisaties zoals Stichting Springzaad en Groen Cement stimuleren natuurvriendelijke en groene speelruimtes.

Campagne “Geef uw schoolplein een groene make-over”

  • Inzendingen mogen bestaan uit: schetsen, foto’s, tekeningen of werkbeschrijvingen, etc, voorzien van een motivatie waarom uw schoolplein in aanmerking moet komen.
  • Inzendtermijn: 10 november 2013.
  • Voor wie: alle door de Rijksoverheid erkende instanties voor primair onderwijs en LRKP-erkende instanties voor kinderopvang in Nederland kunnen meedoen.
  • De 5 winnaars worden bekend gemaakt op de eerste dag van de Tuinvogeltelling voor Scholen (6 januari 2014).
  • De volledige actievoorwaarden vindt u op de campagnewebsite.

Lees meer over het onderzoek van Jantje Beton en TNS/NIPO op de website van Jantje Beton.
Op de website van Vogelbescherming Nederland is meer te lezen over de campagne “Geef uw schoolplein een groene make-over”.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Wendy Snijders