Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 61 van 67 - 667 Resultaten

Natuurschoolplein

Gezien het belang van natuur voor kinderen lijkt het logisch dat ‘groene’ schoolpleinen, zeker in veelal groen-arme krachtwijken, een positief effect hebben op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Dit was echter nog nooit..


Lees verder 2 december 2013   10 jaar oud
Brakelbos

Een Vlaams bos prijkt naast foto’s van andere Europese “wilde wonderen” in een prestigieuze fototentoonstelling die de wereld rondreist. Het gaat om het Hallerbos, een uitgestrekt bosgebied tussen de Zenne en het Zoniënwoud dat in..


Lees verder 25 november 2013   10 jaar oud
Plassen in intact hoogveen in Estland

Hoogveenplassen zijn wellicht de meest ongure plekken om als dier in te leven. Ze zijn zuur, arm aan voedingsstoffen en donker vanwege rondzwevende humus. Lange tijd was onduidelijk waar de ongewervelde fauna in deze wateren van..


Lees verder 19 november 2013   11 jaar oud
Toekomst van deel van het Kempen~Broek.

Deze zomer was het Kempen~Broek in Limburg lange tijd een van de droogste regio´s van het land. Met de overvloedige regen van de laatste maanden raakt het gebied nu weer gevuld met water. Dankzij natuurontwikkeling keert de..


Lees verder 17 november 2013   11 jaar oud
Natuurschoolplein

Vogelbescherming vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met vogels in hun directe omgeving. Een vogel- en natuurvriendelijk schoolplein biedt ruimte aan vogels in de vorm van voedsel, nestgelegenheid en ruimte om te..


Lees verder 23 oktober 2013   11 jaar oud

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten (marmergrondel, zwartbekgrondel, Kesslers grondel en Pontische stroomgrondel) afkomstig uit de Ponto-Kaspische regio. Ze hebben zich inmiddels..


Lees verder 16 oktober 2013   11 jaar oud
Bombus lapidarius. Steenhommel

Het is zo’n beetje de droom van elke wetenschapper. Je bent druk bezig met je onderzoek en dan valt je plotseling iets op. Iets in de marge van je eigenlijke studie. Bijvangst, zou je kunnen zeggen. Serendipiteit. Je zoekt iets en..


Lees verder 13 oktober 2013   11 jaar oud
Ingekorven vleermuis
EENMALIG GEBRUIK

In het Praktijknetwerk ‘Boer zoekt Vleermuis’ is op een boerenbedrijf bij Eindhoven de zeldzame ingekorven vleermuis waargenomen met automatische luisterkasten...


Lees verder 13 september 2013   11 jaar oud
Gele kornoelje-limonade en -gelei (foto: Bram Oosterbroek)

Wanneer de bekende wilde vruchten bosbes en braam al lang in hun rijpe toestand te plukken en zelfs de vlierbessen al glanzend zwart zijn, beginnen de meeste vruchten van de gele kornoelje net felrood te kleuren. Zo valt er ook..


Lees verder 11 september 2013   11 jaar oud
Wkrzanska Wildernis, Polen GNU Free Documentation License

De Europese bossen vertonen tekenen van ouderdom. Daardoor zijn ze veel minder dan enige decennia geleden in staat om koolzuurgas uit de atmosfeer op te nemen en zo het broeikaseffect te temperen. Om het tij te keren pleiten..


Lees verder 19 augustus 2013   11 jaar oud

Archief