Natuurberichten
Dossier: Ecosysteemdiensten
Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.Pagina 15 van 68 - 674 Resultaten

Het stoppen van verzuring door stikstof heeft nu topprioriteit. Daarnaast heeft het herstel van gezonde voedselkringlopen op landschapsschaal dringend aandacht nodig. Een leger aan microben, kleine en grote dieren staat hongerig..

Veel inheemse diersoorten die zaden van planten verspreiden op het eiland Mauritius, zijn gedurende de afgelopen eeuwen uitgestorven. In plaats van de iconische soorten als de dodo en reuzenschildpad, zijn niet-inheemse..

Bij het Groningse Kolham zijn de afgelopen weken duizenden bomen geplant in een voormalig sparrenbos. Net als veel andere bossen met een monocultuur van fijnspar was het in slechte staat door droogte en aantasting. Na de..

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het nieuwe oceanenverdrag moet in 2030 minstens dertig procent van de zee beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’, zoals het verdrag officieel heet,..

Overal in Nederland wordt natuur verbeterd of aangelegd. Vaak om maatschappelijke problemen op te lossen. Onderzoekers van Wageningen University & Research roepen de hulp in van het publiek om een landelijk overzicht van deze..
Tussen 2014 en 2021 hebben agrariërs rondom de stad Utrecht de biodiversiteit in het landelijk gebied fors verbeterd. Vooral de oeverplanten floreren goed. “Je ziet buiten zichtbaar meer bloeiende boerensloten“, aldus de..

Schubdieren zien er niet alleen uniek uit. Als tuiniers spelen ze ook een belangrijke rol in het ecosysteem van de Aziatische en Afrikaanse leefgebieden waar ze wonen. Ondanks hun charmante uiterlijk en hun verdiensten voor de..

Onder het Maaiveld is een nieuwe natuurfilm met spectaculaire beelden, die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait. Het is ook de naam van een breed programma waarmee het NIOO en andere organisaties aandacht vragen voor..

Hoe staan de Utrechtse natuur- en recreatiegebieden op de kaart? Wat waarderen de bezoekers en wat niet? De provincie Utrecht vroeg het aan zo’n vierduizend mensen in een uitgebreid onderzoek en de resultaten zijn positief:..

Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie een wetsvoorstel om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 te halveren. Dat is hard nodig, want de natuur lijdt onder het grootschalige gebruik van..