Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 49 van 52 - 516 Resultaten
Door de vorst en de sneeuw zijn grote aantallen houtsnippen op drift geraakt. Er worden er nu vele honderden per dag gezien. Sommige waarnemers melden wel 20 tot 30 houtsnippen in hun gebieden. De houtsnippen zijn op zoek naar..
De vorstinval zorgt ervoor dat er van alles gebeurt in de vogelwereld. Niet zozeer de kou zelf, maar de beschikbaarheid van voedsel bepaalt de keuze die vogels maken: wegtrekken of blijven? Vogels reageren divers op de kou...
De kustzone van de Noordzee biedt ‘s winters onderdak aan duizenden roodkeelduikers. In januari zijn ze het talrijkst, vooral voor de kust van de Waddeneilanden en die van Noord- en Zuid-Holland. In het binnenland is de..
Waterplanten en waterdiertjes verspreiden zich niet alleen via het water zelf, ze krijgen daarvoor veel hulp van watervogels. Die eten immers de planten en diertjes en vliegen vervolgens soms de halve wereld over. In haar..
Op dit moment verblijven grote aantallen kieviten en goudplevieren in Nederland. Dit is het gevolg van het zachte winterweer, waardoor deze vogels niet verder hoeven te trekken. De grote hoeveelheden regen van de laatste tijd..
In de Oostvaardersplassen leven naast de duizenden hoefdieren ook nog eens duizenden ganzen en steltlopers. Deze gasten uit het hoge noorden zorgen voor veel spektakel. Om welke soorten gaat het en wat doen ze hier?..
De meeste vogelsoorten trekken van noord naar zuid of van oost naar west. Maar een enkeling trekt van zuid naar noord. Zoals de waterpieper, een zangvogel die ’s zomers broedt op bergweiden in gebergten in Midden-Europa. In herfst..
Een roerdomp met de naam Elly, die in 2010 in het Noord-Hollandse Ilperveld een satellietzender kreeg omgebonden om de verplaatsingen van roerdompen in kaart te brengen, bevindt zich nu in Marokko. Zij heeft het Hollandse riet..
Terwijl bij ons allerlei wintergasten uit Scandinavië en Rusland binnenstromen, denk aan bijvoorbeeld smient en kramsvogel, vangt Afrika op dit moment onze zomergasten op. Vogels als tapuit, gekraagde roodstaart, gele kwikstaart,..
Wie de laatste dagen langs de kust of op de eilanden is geweest zal er over gestruikeld zijn: merels. Overal waar je keek of liep zag je merels opvliegen. Er zijn er vele duizenden binnengekomen. Ze proberen hier te overwinteren..