beflijster

Toptijd voor beflijsters

Sovon Vogelonderzoek Nederland
17-APR-2012 - De laatste dagen ‘regent’ het beflijsters. Op veel plekken worden ze gemeld, soms met tientallen bij elkaar. Ze trekken nu door op weg naar het noorden. Broeden doen ze niet in ons land.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

De laatste dagen ‘regent’ het beflijsters. Op veel plekken worden ze gemeld, soms met tientallen bij elkaar. Ze trekken nu door op weg naar het noorden. Broeden doen ze niet in ons land.

Beflijster (foto: Harvey van Diek)Het voorjaar vordert langzaam. Het mag dan koud zijn de afgelopen dagen, maar de beflijsters trekken zich hier niets van aan. De laatste dagen worden er op de waarnemingensites grote aantallen beflijsters gemeld. De naam is wellicht een beetje vreemd, maar als u eenmaal een fraai mannetje in het vizier heeft, dan begrijpt u de naam beter. Beflijsters broeden niet in ons land, maar zijn hier op doortrek naar hun broedgebieden in Scandinavië.

Beflijsters lijken heel erg op merels, ze zijn alleen wat forser en hebben iets langere vleugels, en ze hebben een opvallende witte halvemaanvormige vlek op de keel. Bij de vrouwtjes is die bef nauwelijks zichtbaar. De vleugelveren hebben een lichte rand, waardoor ze in vlucht veel lichter lijken dan merels. Het geluid van een beflijster klinkt anders dan van een merel, harder en meer tsjak-tsjak-tsjak.

De beste kansen op het zien van doortrekkende beflijsters zijn aan de kuststrook en op de Waddeneilanden. Maar op plekken met verspreid staande struiken grenzend aan een groenstrook komen ze ook voor, zeker nu. Het grote ‘nadeel’ van beflijsters is dat ze nogal schuw zijn en zich niet gemakkelijk laten zien. Bij het minste onraad vliegen ze paniekerend de struiken in. Met enig geduld en een verdekte opstelling is het echter wel mogelijk om oog in oog te komen met deze fraaie noorderlingen. Kijk op www.waarneming.nl voor de recente meldingen.

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland