Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 96 van 127 - 1266 Resultaten

Koolmees voert jong

Door klimaatverandering leggen koolmezen steeds vroeger hun eieren. Maar de rupsen die voor de voeding van de jongen onontbeerlijk zijn, komen nog eerder uit hun ei. Daardoor ontstaat een ‘voedingsgat’, dat de overleving van de..


Lees verder 7 maart 2013   11 jaar oud
Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje..


Lees verder 17 februari 2013   11 jaar oud
Regenworm Pendelaar

Slecht nieuws voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Want regenwormen, bekend van hun vermogen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, blijken de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem te verhogen. En niet een beetje...


Lees verder 4 februari 2013   11 jaar oud
gewone pad

Tussen 13 en 20 januari 2013 kwam het kwik in Ukkel niet boven 0 °C. Tot 26 januari bleven ook de minima nog in de min maar toen leek de winter even te kantelen. De dooi trad in en op 30 januari werden maxima opgetekend van 13,9..


Lees verder 4 februari 2013   11 jaar oud
keizerpinguin jongen

Een driekoppig team onder leiding van poolreiziger Alain Hubert heeft begin december in het oosten van Antarctica een nieuwe kolonie Keizerpinguïns ontdekt. De kolonie telt maar liefst 9.000 dieren. Sattelietbeelden uit 2009 deden..


Lees verder 11 januari 2013   11 jaar oud
paapje

Zachte temperaturen in december en januari: net zoals vorige winter staan die garantvoor waarnemingen die we klassiek eerder met lente dan met winter associëren. Zingende boomklevers, rondkruipende egels, een enkele..


Lees verder 8 januari 2013   11 jaar oud
conidien

Eind november werd het miniscule parasitaire zwammetje Splanchnonema platani volop aangetroffen in Platanen in het Noordhollandse Bergen. De paddenstoel is de veroorzaker van de Massariaziekte waardoor de schors afsterft en het..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
Beuk 100% bladverkleuring

De meteorologische winter is gisteren begonnen. De biologische winter begon volgens waarnemingen van De Natuurkalender echter al op 22 november. Dat is de dag waarop de beuk en eik als laatste van de belangrijkste boomsoorten in..


Lees verder 2 december 2012   11 jaar oud
Douglassparren, Wikipedia,  GNU Free Documentation License

Bijna twee eeuwen geleden, in 1826 om precies te zijn, bracht David Douglas de naar hem vernoemde spar uit Noord-Amerika naar Europa. Zes procent van het totale areaal bos in ons land bestaat inmiddels uit Douglassen. Ruim een..


Lees verder 21 november 2012   12 jaar oud
Gaudinia fragilis, detail van aar

In de Kop van de Oude Wiel in de Sliedrechtse Biesbosch is een voor Nederland nieuwe grassoort ontdekt. Het gaat om Gaudinia fragilis, een uit Zuid-Europa afkomstige soort die nog geen Nederlandse naam heeft. Voor 1960 zijn enkele..


Lees verder 19 november 2012   12 jaar oud

Archief