Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 59 van 127 - 1266 Resultaten

Ambrosia bloem

De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in..


Lees verder 25 augustus 2019   5 jaar oud
Rupsen komen uit de grond van Helomaweg 7 6 2019

Een nieuwe studie bewijst dat de levenscyclus van de processierups met grondnesten een stuk ingewikkelder wordt. Rupsen met brandharen komen dan opeens pas in juni tevoorschijn. Dat is ruim nadat preventieve bespuitingen worden..


Lees verder 19 augustus 2019   5 jaar oud
Wekeromse Zand. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii)

Door de droogte in 2018 heeft de groei van de grove den en douglasspar in Nederland nagenoeg stilgestaan. Wageningen University & Research voert proefprojecten uit om bossen bestendiger te maken voor een veranderend klimaat...


Lees verder 17 augustus 2019   5 jaar oud
This is a kaka, an endangered parrot species endemic to New Zealand

De komst van mensen naar Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Ook nu is het voortbestaan van talloze soorten bedreigd. Onderzoekers hebben berekend dat er minstens 50..


Lees verder 14 augustus 2019   5 jaar oud

Uit de eerste wereldwijde bodeminventarisatie van aaltjes blijkt dat de grootste aantallen in Arctische gebieden voorkomen, en niet in de tropen. De studie is gestart door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie,..


Lees verder 2 augustus 2019   5 jaar oud
natuurvolgend bosbeheer Kroondomein het Loo

De discussie over bos en bomen kan niemand ontgaan zijn. Het kappen van bomen roept protest op: langs wegen, in de duinen, op de heide en in de stad; maar ook in het bos zelf. De provincies gaan over het natuurbeleid en moeten dus..


Lees verder 26 juli 2019   5 jaar oud
Vleermuizen zoeken buiten een vleermuiskast naar koelte en frisse lucht

Het is en wordt weer erg warm in Nederland. Zeker voor vleermuizen die in de spouwmuren of in daken aan zonzijdes van gebouwen leven. Wanneer vleermuizen binnen de spouwmuur of het dak niet naar een koelere plek kunnen verhuizen,..


Lees verder 26 juli 2019   5 jaar oud

Wat betekent het Klimaatakkoord voor onze veiligheid, gezondheid en natuur? Het RIVM voerde een eerste verkenning uit. De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast. Daarnaast kunnen de..


Lees verder 25 juli 2019   5 jaar oud
Tuinslakken

Hoogleraar Menno Schilthuizen, auteur van 'Darwin in de stad', en onderzoeker Niels Kerstes van Naturalis onderzochten samen met Vincent Kalkman en Thijmen Breeschoten hoe de stedelijke temperatuur de evolutie van slakkenhuisjes..


Lees verder 25 juli 2019   5 jaar oud

2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden..


Lees verder 24 juli 2019   5 jaar oud

Archief