Unieke expeditie in Indonesië moet paradijs in zee behouden
Wageningen UniversityThe Bird’s Head Seascape in Indonesië is echt een prachtige plek. Het koraal is nog vrijwel onaangetast. Het is schoon, heel en bovendien zijn er 600 soorten hard koraal. Ter vergelijking: in het Caribisch gebied zijn dat er maar 100. Duikers kunnen tijdenlang kijken naar pakweg één vierkante meter om te zien wat er allemaal leeft en zwemt: allerlei soorten vissen, krabben en sponzen. En dan zwemmen er ook nog grote manta’s en haaien rond.
De koraalriffen worden dan ook gepromoot als een topbestemming voor toeristen. Tegelijkertijd staan ze onder druk van klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en erosie. Een unieke expeditie moet oplossingen opleveren om deze prachtige riffen te behouden. Het is heel bijzonder dat wetenschappers van verschillende disciplines uit Nederland en Indonesië, samen met lokale natuurbeschermers en docenten op pad gaan.
Lisa Becking leidt de expeditie per boot. "Na jaren in het veld", vertelt de marien bioloog van Wageningen University & Research (WUR), "ben ik tot een beter besef gekomen dat het natuurbehoud van koraalrifecosystemen afhankelijk is van zowel ecologische en evolutionaire processen onderwater, als ook sociaaleconomische processen boven de waterspiegel. En dat deze verschillende processen onderling verweven zijn".
Het bekendste voorbeeld hiervan is toerisme. Aan de ene kant zetten veel duikers het koraal onder druk en ligt het gevaar van vervuiling op de loer. Aan de andere kant brengt het ook veel geld op. Niet alleen voor de bevolking, maar ook voor de overheid die dit geld goed kan gebruiken om dit paradijs te beschermen.
Lisa Becking vertelt over haar onderzoek (Engelstalig) (bron: Wageningen University)
Op de drijvende universiteit varen drie wetenschappers van de WUR mee: naast Becking zijn dat Machiel Lamers, Ingrid van de Leemput, Erik Meesters, Ludi Aji en Ery Admodjo. Samen met ondermeer lokale natuurbeschermers en onderwijzers hoopt het team een manier te vinden om mariene natuurparken zo in te richten dat de veerkracht van zowel de ecosystemen als de lokale economie wordt versterkt tegen klimaatverandering.
De boot vertrekt 14 januari en zal naar verwachting 25 januari weer terug zijn. De expeditie is hier te volgen.
Tekst: Mark van der Meijs, Wageningen University
Foto's: Christiaan de Leeuw; Awaludinnoer Ahmad
Film: Wageningen University