Illegale ontbossing voor de papierindustrie en boskap voor een palmolieplantage. Tesso Nilo, Riau, Sumatra, Indonesiƫ

Europese wetgeving tegen ontbossing stap dichterbij

WWF Nederland
3-JAN-2020 - Vlak voor kerst is in Europa een flinke stap gemaakt voor een wet tegen wereldwijde ontbossing. Op 16 december spraken de lidstaten in de EU-landbouwraad hun steun uit voor een Europees actieplan. Daarmee geven ze de Europese Commissie opdracht om maatregelen voor te stellen die de wereldwijde voetafdruk van de EU aanpakken.

Maatregelen onderzoeken

In landen als Brazilië en Indonesië verdwijnen steeds meer kostbare natuurgebieden, zoals bossen, savannes en graslanden. Die moeten plaatsmaken voor de productie van bijvoorbeeld palmolie, vlees en soja voor veevoer. Veel van deze producten zijn bestemd voor Europa. Daarom hebben de Europese lidstaten opgeroepen om maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moeten stoppen. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld de bewustmaking van consumenten, toezeggingen van de sector en samenwerkingen met producerende landen.

Duurzaamheidscriteria

Solidaridad, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, Rainforest Alliance, Tropenbos International en Both ENDS roepen de Commissie op om in 2020 met een wetsvoorstel te komen. Dit moet ervoor zorgen dat risicoproducten (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Gesprekken en ondersteuning

Wetgevende maatregelen moeten gepaard gaan met gesprekken en ondersteuning van producenten en overheden in exporterende landen. Dat is nodig om te voorkomen dat nieuwe wetgeving leidt tot uitsluiting van kleine producenten. Verder pleiten de maatschappelijke organisaties voor ondersteuning van kleinschalige producenten gericht op duurzame landbouw.

De handtekeningen worden aangeboden aan minister Schouten

80.000 handtekeningen

Veel Europeanen willen dat ontbossing en verwoesting van andere ecosystemen wordt aangepakt. Na een oproep van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds hebben ruim 80.000 bezorgde burgers hun handtekening gezet voor betere wetgeving. Die hebben de organisaties vervolgens gezamenlijk aangeboden aan minister Schouten.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's: Alain Compost, WNF; Marten van Dijl, Greenpeace