Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 17 van 127 - 1266 Resultaten

Zwart koraal, Papoea Nieuw Guinea

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen..


Lees verder 7 juli 2023   1 jaar oud
Natura 2000, Brabant, Provincie Noord-Brabant, Kampina

De Kampina is een uniek beekdallandschap en kenmerkt zich door vochtige bossen en een afwisseling van droge en vochtige heide. Samen met de Oisterwijkse Vennen vormt het een beschermd Natura 2000-gebied in de provincie..


Lees verder 1 juli 2023   1 jaar oud
Inundatie koe

Hoe kunnen we droogval voorkomen, water vasthouden, de natuur herstellen en weerstand bieden aan een grilliger wordend klimaat? De korte film 'Nederland sponsland' gaat daarop in, als onderdeel van een serie korte films die..


Lees verder 30 juni 2023   1 jaar oud

Uit veel landen komen planten, vruchten en bouwmateriaal naar ons land. Daarop en op onder andere kampeerspullen, liften soms landslakken mee. Vroeger reguleerden de winters het 'aanslaan' van zulke soorten. Maar door de opwarming..


Lees verder 25 juni 2023   1 jaar oud

Al meer dan een maand heeft het nauwelijks geregend in Nederland. De laatste jaren zien we steeds vaker een lange reeks warme, droge dagen. Hogere temperaturen, nattere winters, extreme buien en drogere zomers: het weerbeeld..


Lees verder 18 juni 2023   1 jaar oud
Verbetering strooisellaag boomwortel

Stikstofneerslag heeft een desastreuze uitwerking op eikenbomen op de hogere zandgronden. Dat komt onder andere doordat het bodemleven is aangetast, waardoor strooisel niet wordt afgebroken. Belangrijke elementen komen zo niet..


Lees verder 13 juni 2023   1 jaar oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   1 jaar oud

De afgelopen jaren deed de visserijsector samen met wetenschappers onderzoek naar de duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp, een schelpdier uit de Noordzee. Ook vogelbeschermers deden mee, om samen meer kennis op te doen..


Lees verder 8 juni 2023   1 jaar oud
Ruziënde steltkluten, een steeds vaker gezien beeld.

Net als in de afgelopen twee jaar worden er veel steltkluten gemeld in ons land. Het gaat inmiddels om enkele honderden vogels. Ook de eerste jongen worden gezien. Maar er is een keerzijde aan dit verhaal...


Lees verder 2 juni 2023   1 jaar oud
Duinlandschap Terschelling (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur van de lucht, ook de bodem wordt warmer. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben onderzocht hoe de bodemtemperatuur in Nederland de komende dertig jaar..


Lees verder 24 mei 2023   1 jaar oud

Archief