Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.Pagina 117 van 127 - 1266 Resultaten
Insectenetende trekvogels die broeden in de Nederlandse bossen en overwinteren in Afrika, zijn de afgelopen 25 jaar in aantal afgenomen. Bij sommige soorten is de afname enorm: nachtegalen zijn met 37 procent afgenomen, fluiters..
De afgelopen weken zijn op diverse plaatsen in Nederland de eerste bloeiende hazelaars en elzen gezien en is ook het eerste pollen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum aangetroffen. Hooikoortspatiënten worden..
De bonte kraai wordt steeds minder gezien in ons land terwijl hij voorheen een algemene overwinteraar was. Met het milder worden van het klimaat kan de bonte kraai nu in zijn eigen broedgebied voedsel vinden. Hierdoor is de reis..
In november werd er opvallend veel activiteit waargenomen voor de bijenkast. Daar waar honingbijen normaal op wintertros moeten zitten werden ze al vliegend waargenomen met stuifmeel aan de poten...
Europa zal veel dagvlinders kwijtraken door klimaatverandering, zo blijkt uit het boek Climatic Risk Atlas of European Butterflies. In het somberste scenario zal voor 70 Europese dagvlindersoorten meer dan 95% van hun leefgebied..
Robuuste verbindingen leveren een belangrijke bijdrage aan de oplossing voor de problemen die ontstaan door klimaatverandering. Zij zijn in de meeste gevallen gepland op plaatsen waar “schuifknelpunten” liggen voor..
De extreem warme november heeft geleid tot opmerkelijke waarnemingen in de natuur. Veel amfibieën, zoals de vroedmeesterpad, zijn nog niet in winterslaap gegaan. Vuursalamanders waren actiever dan ooit en sommige bruine..
Normaal gesproken zijn de meeste amfibieën na de tweede helft van oktober in overwintering. Door het warme en vochtige weer van de laatste weken zijn er echter nog steeds veel soorten actief. Zo worden er bijvoorbeeld veel bruine..
Een deel van de egels is al in winterslaap, een deel scharrelt nog rond. Met name de jonge egels moeten voldoende reserves opbouwen om de winter door te kunnen komen...
Een zeer zachte november zorgt dit jaar voor een vruchtbaarder paddenstoelenseizoen dan verwacht. Uit onderzoek is bekend dat het paddenstoelenseizoen in het buitenland verschuift onder invloed van klimaatverandering. Welke..