Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 112 van 127 - 1266 Resultaten

Rijpe kastanje witte paardenkastanje in bolster,  GNU Free Documentation License

De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het..


Lees verder 24 september 2010   14 jaar oud
Wild Zwijn Keiler

Voor wilde zwijnen breekt nu een goede tijd aan: in de nazomer en herfst kunnen ze zich weer tegoed doen aan eikels en beukennootjes. De mate waarin hun favoriete voedsel aanwezig is verschilt per jaar. De laatste jaren neemt het..


Lees verder 9 september 2010   14 jaar oud
groot dikkopje klein

Het groot dikkopje vliegt normaal gesproken in één generatie van juni tot in augustus. De laatste jaren echter blijkt er een tweede generatie op te treden in september. Ook nu zijn de eerste groot dikkopjes in september al weer..


Lees verder 8 september 2010   14 jaar oud
Spoorkrekel Eumodicogryllus bordigalensis uit Griekenland

Op 19 augustus ontdekte Jaap Bouwman langs het spoor bij Ede-Wageningen een nieuwe krekel voor Nederland. Het betreft Eumodicogryllus bordigalensis, een Zuid-Europese soort die de afgelopen decennia steeds vaker op spoorterreinen..


Lees verder 1 september 2010   14 jaar oud
Bijenorchis
Foto: Wout van der Slikke

Bij uitvoering van het huidige natuurbeleid blijft de natuur kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Behoud van alle dier- en plantensoorten per gebied is niet realistisch in het licht van de klimaatverandering. Het..


Lees verder 25 augustus 2010   14 jaar oud
Bessen gewone vlier, Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste rijpe bessen van de gewone vlier hangen nu aan de struiken. De Natuurkalender verwacht dat over ongeveer tien dagen de helft van de stuiken zijn eerste rijpe bessen zal dragen. Hiermee loopt de vruchtrijping van de..


Lees verder 20 augustus 2010   14 jaar oud
graszanger, wikipedia, GNU Free Documentation License

Overijssel is een vogelsoort rijker. In de Weerribben is een graszanger opgedoken. Dit Zuid-Europese rietvogeltje is door het veranderende klimaat bezig met een opmars in Nederland. Ook rond het Naardermeer in Noord-Holland is het..


Lees verder 18 augustus 2010   14 jaar oud
Bijeneter, www.ivnvechtplassen.org

Momenteel worden op diverse plaatsen in Nederland bijeneters waargenomen. Dit jaar hebben zelfs een aantal paartjes van deze kleurrijke vogels succesvol gebroed in ons land. In Limburg brachten tenminste twee en wellicht drie..


Lees verder 17 augustus 2010   14 jaar oud
4 kleurvariëteiten van de Sierlijke slibanemoon

De Sierlijke slibanemoon is geen bloem die in de modder groeit, maar een fraaie zeeanemoon die steeds massaler op onze kust aangetroffen wordt. Van de vijf beschreven Europese kleurvariëteiten komen er vier in Nederlandse..


Lees verder 13 augustus 2010   14 jaar oud
enkele Zuid-Limburgse ringslangetjes, de eerste van 2010

In Zuid-Limburg zijn de eerste jonge ringslangetjes zeer vroeg uit een broeihoop gekropen. Twee weken eerder dan in voorgaande jaren. De warme maand juli heeft hier zeker toe bijgedragen...


Lees verder 12 augustus 2010   14 jaar oud

Archief