‘Reuzen’-buizerd neemt toe
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
De meeste vogelaars kennen de buizerd behoorlijk goed, maar sinds een aantal jaren komt er ook regelmatig een soort ‘reuzen’-buizerd in ons land voor: de slangenarend. De slangenarend is ongeveer anderhalf keer zo groot als de buizerd, maar verder lijkt hij behoorlijk veel op de veel algemenere buizerd.
Wie dit voorjaar eens op waarneming.nl heeft gekeken, zal ongetwijfeld meerdere meldingen van slangenarend zijn tegengekomen. Op verschillende plekken doken deze vogels tijdens de trek op, en momenteel verblijven er twee langdurig op dezelfde plek: eentje op de Veluwe; de andere in Drenthe, in het Drents-Friese Wold.
De slangenarend is één van de (roof)vogels die de laatste jaren meer in ons land lijkt op te duiken dan voorheen. Tot 2000 was er slechts een twaalftal waarnemingen van slangenarenden in Nederland; sinds 2000 wordt in Zuid-en Oost-Europa levende soort jaarlijks meermaals gezien. Hij zit duidelijk in de lift. Natuurlijk speelt ook mee dat de determinatiekennis rondom de lastig te determineren slangenarend is toegenomen.
De slangenarend is dan wel duidelijk groter dan de buizerd, maar al zeilend in de lucht zonder vergelijkingsmateriaal is het toch lastig om hem met zekerheid te determineren. De slangenarend is over het algemeen licht gekleurd van onderen met doorgaans een donkere kop. Ook opvallend is het veelvuldig bidden dat ze doen, waarbij de poten duidelijk ‘hangen’ in de lucht. De naam slangenarend is niet voor niets gekozen, want hij heeft een sterke voorkeur voor reptielen en dan met name slangen. Het is dan ook niet voor niets dat de slangenarenden die nu al enige tijd in ons land verpozen, verblijven op plekken waar slangen voorkomen.
Kijk op waarneming.nl voor alle meldingen van slangenarenden dit voorjaar, en eerdere jaren.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Martin Mollet, Saxifraga