Natuurberichten

Categorie: Zoogdieren

Pagina 16 van 210 - 2091 Resultaten

Wolf

Bij het DNA-onderzoek voor de monitoring van de wolvenpopulatie in Nederland zijn voor het eerst een aantal van de in 2023 geboren welpen aangetoond. Het gaat om nakomelingen van verschillende roedels op de Veluwe en de roedel in..


Lees verder 22 december 2023   1 jaar oud

Op zaterdag 16 december werd er in het tv-programma 'Even tot hier' aandacht gevraagd voor het feit dat enkele egelopvangcentra in Nederland overvol zitten. Deze opvangcentra zitten op de toppen van hun capaciteit en hebben..


Lees verder 21 december 2023   1 jaar oud
Gewone dwergvleermuizen in dilatatievoeg

De dag is op zijn einde, tijd om te gaan slapen. Je gaat daarom op de bank liggen om in slaap te vallen. Pas nadat je wakker wordt omdat je het flink koud hebt gekregen ga je naar bed, onder de warme deken. Dat lijkt een..


Lees verder 14 december 2023   1 jaar oud
In 1988 is de bever voor het eerst uitgezet in Nederland, nu zijn het er al meer dan 5500.

Het gaat goed met de bever in Nederland. Geweldig natuurlijk. Maar dat heeft ook een keerzijde. Doordat hij gebieden naar zijn hand kan zetten, dreigen sommige zeldzame dieren en planten te verdwijnen. Zoals de rivierprik, een..


Lees verder 8 december 2023   1 jaar oud
Rustende gewone zeehonden in de haven van Nieuwpoort

Lang waren zeehonden zeldzaam aan de Belgische kust. De laatste jaren kan je ze regelmatig zien uitrusten op de stranden. Deze comeback stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Strandgasten en wetgeving lijken nog niet overal klaar..


Lees verder 7 december 2023   1 jaar oud
Ondergrondse woelmuis

Binnen het NEM Verspreidingsonderzoek Muizen worden sinds 2005 gegevens van (spits)muizen verzameld met behulp van braakballen. Het project is met name gericht op de verspreiding, en de veranderingen daarin, van de zeldzamere..


Lees verder 30 november 2023   1 jaar oud
Op de uitkijk voor walvissen en dolfijnen, met de camera in de hand

De Caribbean Cetacean Society (CCS) kijkt met tevredenheid terug op de eerste Ti Whale An Nou-expeditie op de ABC-eilanden. In oktober deed de CCS wetenschappelijk onderzoek naar de diversiteit, verspreiding en bewegingspatronen..


Lees verder 24 november 2023   1 jaar oud
Na verschillende maatregelen lijkt het Ulvenhoutse Bos water weer beter vast te houden.

Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...


Lees verder 23 november 2023   1 jaar oud
Tweekleurige vleermuis

Hoewel de tweekleurige vleermuis in Nederland erg zeldzaam is, zien we dit najaar een bovengemiddeld aantal waarnemingen. Dit houdt direct verband met de opmerkelijke eigenschap van deze soort om na hun lange migratiereis aan de..


Lees verder 23 november 2023   1 jaar oud

Een Britse expeditie heeft voor het eerst ooit beelden gemaakt van Attenboroughs vachtegel. Het exemplaar in de collectie van Naturalis is dus toch niet het enige ter wereld. ..


Lees verder 18 november 2023   1 jaar oud

Archief