ABC-expeditie: veelbelovende inzichten over walvissen en dolfijnen
Caribbean Cetacean Society, WWF NederlandDe wateren van de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao werden gedurende één week onderzocht. De weersomstandigheden waren niet altijd ideaal voor observaties. Toch slaagde de CCS-bemanning er samen met vrijwilligers in om spinnerdolfijnen, Pantropische gevlekte dolfijnen, tuimelaars, Atlantische gevlekte dolfijnen, potvissen en dwergpotvissen waar te nemen. De dwergpotvissen werden drie keer gespot, wat speciale aandacht vereist omdat deze soort het meest gevoelig is voor geluidsoverlast. Er waren ook veel waarnemingen van jonge dolfijnen. Dit benadrukt de noodzaak om deze kraamgebieden te beschermen, die essentieel zijn voor de bescherming van de soort.
"We zijn blij met de resultaten, maar het is duidelijk dat meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over deze zeezoogdieren. Het toont ook het belang aan van het uitbreiden van het Yarari-reservaat naar de wateren van Curaçao en Aruba", zegt CCS-directeur Jeffrey Bernus.
In totaal werden 25 mensen van de eilanden getraind door Jeffrey en Stacey Mac Donald, Programmadviseur van het WWF-NL Dutch Caribbean-programma. Dit draagt bij aan de capaciteitsopbouw die nodig is op de eilanden om lokale continuïteit van inspanningen te waarborgen ter bescherming van onze walvissen en dolfijnen. De deelnemers bestonden uit beleidsmakers, natuurbeschermers, vertegenwoordigers van STINAPA Bonaire, vissers, zeelieden, een student mariene biologie en anderen met kennis van en liefde voor de oceaan.
De deelnemers leerden hoe ze de geluiden van de dolfijnen en walvissen konden herkennen die waren opgenomen met een onderwatermicrofoon. Ze leerden ook hoe ze konden bepalen welke soorten ze tegenkwamen en hoe ze professionele camera's konden gebruiken om foto's te maken van de rugvinnen van dolfijnen en de staarten van walvissen – hun vingerafdrukken – vanaf een veilige afstand van driehonderd meter en door ze voorzichtig te benaderen zonder hun pad te kruisen. Dit geeft informatie over de beweging van de verschillende dolfijnen en walvissen tussen de eilanden.
Op Bonaire zijn de zeezoogdieren wettelijk beschermd binnen het Yarari-reservaat. STINAPA Bonaire en het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur van Curaçao ondersteunden deze wetenschappelijke expeditie. Dit onderzoek werd uitgevoerd met instemming van de Aruba Marine Mammal Foundation en de Aruba National Park Foundation. Zeezoogdieren zijn een beschermde soort volgens de wet van Aruba en mogen niet worden verstoord. De ABC-expeditie werd georganiseerd ter ere van Paul Hoetjes, die uitvoerig werk heeft verricht op het gebied van natuurbescherming in het Caribisch gebied. Hij was een van de inspirators voor de oprichting van CCS. Ti Whale An Nou wordt gefinancierd door WWF-NL en maakt deel uit van een driejarig programma.
Tekst: WWF Nederland
Foto's: Caribbean Cetacean Society