Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 78 van 127 - 1268 Resultaten

Fluwelen zwemkrab

Door de zeer warme winter is het zeewater nog niet onder de 4 graden gezakt waardoor er nauwelijks sterfte is opgetreden onder warmteminnende krabben zoals de exotisch uitziende Fluwelen zwemkrab. Er is zelf al een krab met eitjes..


Lees verder 13 maart 2016   9 jaar oud
Massale zeegrassterfte door verdroging en het uiteenvallen van de samenwerking met de Lucinidae. Het sediment in de afstervende delen is pikzwart door ophopend giftig sulfide

Zeegrasvelden die cruciaal zijn voor de biodiversiteit en kustbescherming worden op een onverwachte manier bedreigd door klimaatverandering. Tijdens droogte en hittegolven stopt zeegras met het leveren van zuurstof aan..


Lees verder 10 maart 2016   9 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

Ze zijn er weer! De eerste lepelaars zijn in de Texelse broedkolonie in de Muy aangekomen. Ook in de Geul zijn al lepelaars gezien. Meestal arriveren de vroegste vogels eind februari in de broedkolonie. Pas in mei komt de laatste..


Lees verder 8 maart 2016   9 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief

Veel soorten kustbroedvogels in de Waddenzee hebben te maken met een laag broedsucces. Het gaat vooral om scholekster, kluut, kokmeeuw, grote stern, visdief en noordse stern. Met lepelaar, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en eider..


Lees verder 4 maart 2016   9 jaar oud
Aziatische druipzakpijp profiteert van de milde winters en overwoekert grote delen van onze kustbodem

De uit Azië afkomstige Druipzakpijp komt als invasieve exoot sinds 1991 in onze kustwateren voor. Bij strenge winters sterven de kolonies grotendeels af, waardoor het aantal beperkt kan blijven. Bij milde winters, zoals de..


Lees verder 28 februari 2016   9 jaar oud
Wandelend kwalletje Eleutheria dichotoma

Het wandelende kwalletje Eleutheria dichotoma is een bijzondere biologische verschijning in onze kustwateren. Het kleine zeediertje werd in 2005 voor het eerst in de Zeeuwse Delta waargenomen. Recente waarnemingen geven aan dat..


Lees verder 14 februari 2016   9 jaar oud
Fratercula arctica. Papegaaiduiker

Een bijzondere vondst op het Texelse strand. Ecomare-medewerkster Els Wennekendonk vond een papegaaiduiker. Deze prachtige vogels zie je hier niet zo vaak. In de zomer broeden ze langs de rotskusten van Frankrijk,..


Lees verder 13 februari 2016   9 jaar oud
Phocoena phocoena. Bruinvis

Hoewel het er vanaf land op leek dat er minder bruinvissen waren in 2015, laten vliegtuigtellingen het tegendeel zien: in juli 2015 werd het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee geschat op ruim 40.000 dieren...


Lees verder 4 februari 2016   9 jaar oud
Microscopische opname van een Nederlands exemplaar van het Vulpenstekel strandbeerdiertje. De karakteristieke stekel bij de staart is linksboven in de foto te zien

Recent is de vondst van een voor de Nederlandse kust nieuw beerdiertje gepubliceerd. Het betreft het Vulpenstekel strandbeerdiertje. Het beestje is niet groter dan ongeveer 0,2 millimeter. Hiermee is het aantal Nederlandse mariene..


Lees verder 31 januari 2016   9 jaar oud
Potvis

De zes potvissen die vorige week strandden op het strand van Texel zijn niet omgekomen van de honger. Dat blijkt uit onderzoek van de magen en darmen van vijf van de potvissen. Ook de zes potvissen die in Duitsland strandden zijn..


Lees verder 20 januari 2016   9 jaar oud

Archief