Papegaaiduiker aangespoeld op Texel
EcomareClown
Vanwege de bijzondere snavelvorm herken je een papegaaiduiker direct. De snavel is extra opvallend en kleurig tijdens het broedseizoen. Wat verenkleed betreft lijkt hij op een pinguïn, net als zijn familieleden de zeekoeten en alken. Maar hij is kleiner. Volwassen papegaaiduikers hebben witte wangen en schuine zwarte lijnen rond de ogen, die ze een clown-achtig voorkomen geven.
Geen Nederlandse soort
Papegaaiduikers broeden niet in Nederland en ook in de winter blijven ze meestal ver uit de kust. Soms worden deze opvallende zeevogels door Nederlandse vogeltellers gezien wanneer ze razendsnel langs de kust vliegen. Tijdens stormachtig weer spoelen ze hier soms aan. Gemiddeld worden per winter een of twee dieren op Texel gevonden, in 2012 zelfs 27. Toen deze vogels werden onderzocht, bleek dat ze ondervoed waren. Ze hadden niet genoeg vis kunnen vinden.
Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over papegaaiduikers. Op de website waarneming.nl kun je vinden waar en wanneer er papegaaiduikers in Nederland zijn gezien.
Tekst: Ecomare
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga (leadfoto: papegaaiduikers); Els Wennekendonk