Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 3 van 121 - 1209 Resultaten

Het gaat niet goed met onze kreeftachtigen. De ontdekking van een nooit eerder in onze kustwateren gevonden heremietkreeft is dan ook belangrijk nieuws. Op de schelp leeft een zeeanemoon die eveneens nieuw is. Beide soorten vormen..


Lees verder 1 september 2024   2 mnd oud

Microalgen zijn recentelijk naar voren gekomen als een veelbelovende hernieuwbare bron vanwege hun veelzijdigheid en milieuvoordelen. Onderzoek op Bonaire heeft aangetoond dat microalgen, specifiek een groene alg Picochlorum sp.,..


Lees verder 31 augustus 2024   2 mnd oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   2 mnd oud
Kleine alken met voedsel voor de jongen in de krop. Ze voeren hun jongen in holen onder de stenen.  (eenmalig exclusief wmr)

Veel Arctische soorten slaan vet op als antivries en energie, waardoor ze voedzamer zijn voor hun predatoren dan soorten uit zuidelijkere wateren. Door klimaatverandering komen Atlantische soorten echter steeds vaker voor in de..


Lees verder 21 augustus 2024   3 mnd oud

Vissers en duikers treffen in onze Noordzee steeds vaker een grote exotische roofslak aan. Dat voor de kust nu ook eieren aanwezig zijn, doet alarmbellen rinkelen. De grote (schadelijke) Geaderde stekelhoren is in opkomst!..


Lees verder 18 augustus 2024   3 mnd oud

Het RoffaReefs-programma van Diergaarde Blijdorp, opgericht door Sander van Lopik, presenteerde zijn baanbrekende werk op het gebied van rifherstel tijdens de DCNA Reef Restoration Workshop. RoffaReefs heeft een duurzaam..


Lees verder 17 augustus 2024   3 mnd oud
Zeekool

Daar waar duinen ontbreken, beschermen zeedijken ons land al eeuwenlang tegen overstromingen. Ter versteviging zijn ze aan de buitenzijde bekleed met stenige materialen. Aanvankelijk vooral natuursteen (onder andere basalt en..


Lees verder 16 augustus 2024   3 mnd oud
Jena Edwards aan het werk (eenmalig exclusief WMR)

Sinds de jaren tachtig nemen de populaties migrerende vissen af in de Waddenzee. De oorzaak van deze afname is nog niet duidelijk. Promovendus Jena Edwards volgt al enkele jaren grote vissoorten in de Waddenzee. In haar studie..


Lees verder 15 augustus 2024   3 mnd oud
Submersible used during the expedition.

Een recente wetenschappelijke studie heeft licht geworpen op de weinig bekende ecosystemen die gedijen in de mesofotische riffen van de Nederlandse Cariben. Onderzoekers verkenden deze 'Twilight Zone'-riffen, gelegen op een diepte..


Lees verder 10 augustus 2024   3 mnd oud
Caribische riffen

"Het gelukkigst ben ik wanneer ik duik. Het zal je dus niet verbazen dat ik, nu ik tijdelijk in de Cariben woon, regelmatig in het water rondom Bonaire te vinden ben. Het is elke keer weer mooi en tegelijkertijd vind ik het steeds..


Lees verder 9 augustus 2024   3 mnd oud

Archief