Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 3 van 127 - 1262 Resultaten

Sanderling on a mudflat caught a shrimp

Met een recente publicatie in het tijdschrift Scientific Data stellen NIOZ-onderzoekers de gegevens uit het onderzoeksprogramma SIBES van 2008 tot en met 2021 beschikbaar voor de wetenschappelijke gemeenschap. In SIBES worden..


Lees verder 18 februari 2025   1 maand oud
Waarnemer kijkt onder omgedraaide steen

Stenen keren. Twee woordjes met een zware lading. Zowel voor onderzoekers aan zee als voor de natuur. Er komt nogal wat bij kijken en de juiste uitvoering is belangrijk. Maar dit project verrijkt ons leven! ..


Lees verder 16 februari 2025   1 maand oud
North Pacific humpback whale (Megaptera novaeangliae kuzira) breaching at sunset, Kupreanof Island, Frederick Sound, Alaska, USA,

Bultruggen leggen duizenden kilometers af naar de wateren rondom de Dominicaanse Republiek om hun kalfjes te krijgen. We weten niet precies hoeveel walvissen in het gebied zijn, welke routes ze afleggen en welke gevaren ze daarbij..


Lees verder 15 februari 2025   1 maand oud
De eerste glasaal van 2025

Valentijnsdag is niet alleen voor de mens een dag om de liefde te vieren. Ook de paling (aal) leeft dan op een roze wolk, want rond die datum paaien ze in de Sargassozee. Gisteravond werd de eerste glasaal van 2025 geteld bij..


Lees verder 14 februari 2025   1 maand oud
Margot Maathuis (eenmalig exclusief wmr)

Promovenda Margot Maathuis onderzocht afgelopen vier jaar pelagische vis in de Waddenzee. Voorbeelden zijn haring, sprot en ansjovis. Er was weinig bekend over hoe deze vissen de Waddenzee gebruiken. Dankzij allerlei innovatieve..


Lees verder 11 februari 2025   1 maand oud

Het citizen science platform Oervondstchecker.nl bestaat tien jaar! Deze app helpt de vondsten van fossielfanaten te identificeren, en met succes. Van gave vondsten, tot nieuwe connecties en bijdragen aan wetenschappelijk..


Lees verder 8 februari 2025   1 maand oud

De Nederlandse partners binnen het internationale MiningImpact3-consortium hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen. De subsidie wordt ingezet om de langetermijneffecten van diepzeemijnbouw op het ecosysteem bestuderen,..


Lees verder 6 februari 2025   1 maand oud

Aasgarnalen zijn kleine kreeftachtigen. Ze kunnen hele zwermen vormen en zijn voedsel voor onder meer vissen. Behalve inheemse aasgarnaalsoorten, zwemmen er ook exoten in onze wateren. In 2023 en 2024 werden in het Noordzeekanaal..


Lees verder 2 februari 2025   1 maand oud
Spisula subtruncata

De halfgeknotte strandschelp gedijt het best in ondiepe zeeën met fijn zand en milde weersomstandigheden. Naast natuurlijke factoren beïnvloedt bodemberoerende visserij, gericht op garnalen en platvissen, de populatie...


Lees verder 31 januari 2025   2 mnd oud
Haringeitjes op een mosselbank in de Duitse Waddenzee (Holmer Siel en Hörnumtief).

Haring en ansjovis blijken nog altijd te paaien in de Waddenzee. Dat werd aangetoond door recent WUR-onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Estuarine, Coastal and Shelf Science. Deze conclusie is..


Lees verder 29 januari 2025   2 mnd oud

Archief