Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 117 van 121 - 1209 Resultaten
De bruine plooislak was tot het begin van dit millennium een onregelmatig voorkomende soort in de Nederlandse kustwateren. Met de recente opkomst van de Aziatische slingerzakpijp, waar deze zeenaaktslak een grote voorkeur voor..
Sportduikers hebben de afgelopen weken in onze kustwateren de eerste jonge grote vlokslakken van dit jaar aangetroffen. Het verschijnen van deze slechts enkele millimeters grote zeenaaktslakjes is een indicatie dat de zomer op..
Sinds 2005 komt er op onze kust een klein onopvallend sponsje voor dat de Nederlandse naam “het weke sponsje” heeft gekregen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit of dit een soort is die al bekend was van de Europese kust..
De zeemuis is een van de meest opmerkelijke mariene wormen van de Nederlandse kust. Er niet veel fantasie nodig om in dit dicht behaarde dier enige gelijkenis met een muis te herkennen. Deze fraaie worm wordt slechts zelden..
Ondanks de bescherming die vogels in de Waddenzee en in veel andere gebieden genieten, gaat het niet goed met een deel van de aanwezige soorten. Mogelijk heeft dit te maken met een kleiner voedselaanbod door bijvoorbeeld het..
De levenscyclus van de zeekat op de Nederlandse kust kent drie periodes. Rond deze tijd zijn de meeste jonge inktvisjes uit hun eitjes te voorschijn gekomen. In het najaar trekken ze naar de open zee om daar twee winters te..
De recente aanwijzing van de Waddenzee als Werelderfgoed heeft het belang van de Waddenzee voor miljoenen wad- en watervogels weer eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Ondanks de bescherming die vogels in de Waddenzee en..
Op de Nederlandse kust komen circa 20 soorten garnalen voor. Ongeveer de helft daarvan zijn algemene soorten die luisteren naar namen als veranderlijke steurgarnaal, roodsprietgarnaal en kreeftgarnaal. Maar er zijn ook meerdere..
In de zomer en het najaar verschijnen de mosdiertjes aan de Nederlandse kust, en met hen hun consumenten. De afgelopen weken mochten we in de Oosterschelde alweer voor het elfde opeenvolgende jaar het voor onze kust schaarse..
In de Voordelta, de Oosterschelde en de Westerschelde zijn sinds een tiental jaren enkele gebieden gesloten voor schelpdier- en/of bodemberoerende visserij. Deze sluitingen zijn bedoeld om de bodem en de bodemdieren te beschermen...