Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 114 van 127 - 1264 Resultaten

Bruinvissen, de kleinste walvisachtigen van onze Noordzee, zijn terug van weggeweest. Door overbevissing en klimaatverandering veranderde het voedselaanbod van deze zeezoogdieren, waardoor ze opnieuw voor onze kust voedsel komen..

De winterperiode is voor meerdere mariene dieren bij uitstek de periode om voor nakomelingen te zorgen. De Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van het zoute water, is in december meestal de eerste die met het afzetten van..

De Wijde mantel is een van onze mooiste tweekleppige weekdieren. Het is een Atlantische soort die pas het afgelopen decennium voet aan wal heeft gezet in onze kustwateren. De strenge winters van twee en drie jaar geleden hebben..

Otolieten. Waarschijnlijk had je er nog nooit van gehoord. Geen erg want het is niet meteen iets wat je elke dag op straat tegenkomt. Een otoliet is een soort gehoorbeentje in het interne oor van een vis dat onverteerd..

Dit najaar zijn de eerste eisnoeren van de Grote vlokslak al op 17 september en 22 oktober in de Oosterschelde aangetroffen. Dit is uitzonderlijk vroeg. Hebben deze zeenaaktslakken nu al de lente in hun bol?..

Heremietkreeften beschermen zich door zich terug te trekken in lege slakkenhuizen. Vorige week is in de Oosterschelde een Grote heremietkreeft in een fossiele stekelhoren gevonden die waarcshijnlijk afkomstig iuit het Eemien, een..

Met de bovenstaande titel bedoelen we natuurlijk niet dat de wormen in de Oosterschelde met veel geweld uit elkaar spatten. Wel zien we in dit seizoen een opvallende vertoning van grote aantallen van de borstelworm Flabelligera..

Naar verwachting gaat de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde op 31 oktober open voor publiek. Voor een enkeling was het al mogelijk om deze dynamische zandplaat te verkennen...

In slechts een paar jaar tijd is het aantal zeehonden in het Grevelingenmeer van ongeveer zes naar zo'n 35 exemplaren gegroeid. Dit gebeurt terwijl juist nu de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer gestaag afneemt en de recreatie..

Het heeft lang geduurd maar op 30 september 2011 werd voor de eerste keer ooit een levende Bultrug gespot in Belgische wateren. Het dier werd gefotogafeerd en gefilmd ter hoogte van de Thorntonbank, zo’n 25 km op zee, voor de kust..