Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 113 van 121 - 1210 Resultaten

Carcinus_maenas  strandkrab

Als u op een mooie zomerse dag langs de kust scharrelt en wat tussen stenen zoekt heeft u een grote kans om een strandkrab tegen te komen. Ook op het wad is de strandkrab een algemene soort, al zijn ze daar lastiger te vinden..


Lees verder 31 december 2010   13 jaar oud
Snotolf mannetje met einest

Hoewel de naam wellicht iets anders zou kunnen doen vermoeden is de Snotolf een fascinerende en prachtige zeevis. Hij kan tientallen jaren oud worden. Hij ziet er bijna prehistorisch uit en bovenal: hij bouwt en vult zijn..


Lees verder 28 december 2010   13 jaar oud
Amerikaanse Langlob ribkwal

De Amerikaanse Langlob ribkwal is een exotisch zeedier dat sinds 2006 in onze kustwateren aanwezig is. Bij milde winters overleeft hij moeiteloos de kou. Strenge winters hebben beduidend meer invloed op zijn aanwezigheid. Na de..


Lees verder 15 december 2010   13 jaar oud
Wulk eikapsels

Een fascinerend biologisch fenomeen is de voortplanting van diverse zeedieren in de winterperiode. Nu de meteorologische winter is begonnen en de temperatuur van het zeewater van de Zeeuwse Delta is gedaald tot onder de 5 graden..


Lees verder 7 december 2010   13 jaar oud
Steelkwal H. salpinx

Het boek ”De Nederlandse Biodiversiteit” is enkele dagen geleden aan het publiek gepresenteerd, maar de Stichting Anemoon meldt dat het eigenlijk al weer verouderd is. In juni, tijdens het open Nederlands kampioenschap..


Lees verder 27 november 2010   13 jaar oud
Zonnester in Oosterschelde 2010

Medewerkers van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME), SenR, te Rotterdam en de bemanning van de mosselkotter ZZ9 hebben enkele weken geleden een voor de Zeeuwse Delta zeer zeldzame zeester gevangen. Het betreft een..


Lees verder 18 november 2010   14 jaar oud
Gewone kwelderslak

De aan getijden onderhevige moerasgebieden langs de Europese kusten en de daarbij behorende mariene flora en fauna staan door diverse redenen sterk onder druk. Voor Nederland hebben we het dan over de schorren en de kwelders...


Lees verder 25 september 2010   14 jaar oud
Bruine plooislak

Er zijn jaren geweest dat we ze niet aantroffen op de Nederlandse kust. Er zijn ook jaren geweest dat sportduikers de eerste Bruine plooislakken al in juli zagen. Dit jaar heeft het tot de late zomer geduurd voor het zo ver was...


Lees verder 10 september 2010   14 jaar oud
Waaierkokerwormen en vraat door Buikstreepnemertijn in 2008

In 2007 werd de eerste Buikstreepnemertijn op onze kust aangetroffen. In 2008 en 2009 explodeerde het aantal van deze snoerwormen in de Oosterschelde, vooral door een enorm groot voedselaanbod. Buikstreepnemertijnen voeden zich..


Lees verder 3 september 2010   14 jaar oud
Volwassen Grote vlokslak

De Grote vlokslak is wellicht het boegbeeld van de oer-Hollandse mariene fauna. In de late zomer als de zeewatertemperatuur over zijn hoogtepunt is en langzaam begint af te koelen, ontwikkelen microscopisch kleine larfjes zich tot..


Lees verder 29 augustus 2010   14 jaar oud

Archief