Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 93 van 197 - 1967 Resultaten

Eikenprocessierupsen laag op stam langs weg

Door het zeer warme weer is de ontwikkeling van de eikenprocessierups flink versneld. Door de hitte verplaatsen de rupsen hun nesten naar lager in de boom of zelfs in de grond, op zoek naar verkoeling. De rupsen zijn ook extra..


Lees verder 30 mei 2018   6 jaar oud
Koeien in stal

Van maaisel uit de buurt de meststof bokashi maken en die toepassen op de bodem van zijn bedrijf. Dat was het idee van Jeroen van der Kooij van biologische rundveehouderij Rust-Hoff in Maasland. Nu gaat hij een volgende stap..


Lees verder 26 mei 2018   6 jaar oud
Grassen volop in bloei

Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, de piek van het graspollenseizoen begint dit weekend. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk...


Lees verder 25 mei 2018   6 jaar oud
Malaiseval

In 2018 werken een groot aantal natuurorganisaties samen om meer dan 5000 soorten te vinden in de Hollandse Duinen. De eerste maanden van het inventarisatiejaar zijn zeer succesvol verlopen; het is nu niet meer de vraag of, maar..


Lees verder 23 mei 2018   6 jaar oud
Gedrongen klaver met 1000den op de duinhellingen van camping in Sint Maartenszee

Dit voorjaar werd op Terschelling en in de Schoorlse duinen Vogelpootklaver gevonden. Op Terschelling was deze klaver al bijna 25 jaar niet meer gezien. In de vastelandsduinen was de soort al zeker 35 jaar niet meer gespot. Een..


Lees verder 22 mei 2018   6 jaar oud
Eikenprocessierupsen vlak bij de grond

Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel plaatsen al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Nog niet eerder zaten rupsen met brandharen zo vroeg..


Lees verder 18 mei 2018   6 jaar oud
Hairy Garlic

Bieslook en Ui kennen we allemaal. Ze behoren tot het geslacht Allium (oftewel: look) die we graag in ons voedsel verwerken voor die typische fris-pittige smaak. Daarnaast komen in Nederland nog een aantal soorten voor, die we..


Lees verder 15 mei 2018   6 jaar oud
Aardappelgal opgevreten door rupsen

Het voorjaarsgroen kwam dit jaar zeer snel door de zeer hoge temperaturen in april, maar op veel plaatsen vooral in noordelijke provincies is het voorjaarsgroen ook al weer heel snel verdwenen. Ontelbare aantallen rupsen en..


Lees verder 13 mei 2018   6 jaar oud
Gemaaid weiland

De afgelopen week hebben boeren hun graslanden in heel Nederland op grote schaal gemaaid. Uit onze analyse blijkt dat gras de laatste 18 jaar 6 dagen eerder gemaaid wordt dan 20 jaar daarvoor. Het eerste kievitsei wordt maar 2..


Lees verder 11 mei 2018   6 jaar oud
De Hellegatsplaten in het Zuid-Hollandse deel van het Volkerakmeer

Klein slijkgras leek lange tijd uit Nederland verdwenen. De soort werd voor het laatst waargenomen in 1986. Afgelopen zomer ontdekte boswachter Theo Muusse een kleine relictpopulatie in het Krammer-Volkerak...


Lees verder 8 mei 2018   6 jaar oud

Archief