Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 78 van 197 - 1967 Resultaten

Ecoloog in akkerveld Haarzuilens

Op het Landgoed Haarzuilens in Utrecht zijn zeldzame akkerplanten en karakteristieke vogelsoorten zoals de kievit terug, dankzij een samenwerking van Natuurmonumenten en de provincie Utrecht. Ecoloog Tim van den Broek: “Er staan..


Lees verder 24 september 2019   5 jaar oud
Wilde appel Roggebotzand Genenbank

De komende jaren worden miljoenen nieuwe bomen en struiken aangeplant in bos en openbaar groen. Maar welke bomen kun je waar planten als je rekening wilt houden met biodiversiteit, houtproductie en de recreatieve waarde? Met de..


Lees verder 22 september 2019   5 jaar oud
Bodemonderzoek in het Wisselse Veen

Wateroverlast, verdroging, bodemverzuring, mineralengebrek, verlies van planten en dieren, ziekten en plagen bij bomen, verlies van identiteit door vervlakking van landschappelijk erfgoed; voorbeelden van landschappelijke..


Lees verder 18 september 2019   5 jaar oud
Kamferalant berm

Menig berm kleurt momenteel geel door onder andere Bezemkruiskruid en de wilde variant van Pastinaak. Beide soorten lijken dit jaar in grotere aantallen te verschijnen dan eerdere jaren. Vermoedelijk profiteren ze van de warmte en..


Lees verder 17 september 2019   5 jaar oud
Oranjetipje op pinksterbloem

Op 11 september 2019 overleed Frater Willibrordus. Jarenlang was hij op zondagochtend met een bijdrage aan de Fenolijn te horen in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO1. Hij genoot van de natuur en was in staat om anderen te..


Lees verder 16 september 2019   5 jaar oud
Stierenkuilverhaal

Stierenkuilen en zandbaden zijn belangrijk voor pionierplanten, graafwespen, zandbijen en andere insecten. Stieren in natuurlijke kuddes maken de kuilen in de bronsttijd. Zandbaden ontstaan door wisenten of paarden. In dit laatste..


Lees verder 15 september 2019   5 jaar oud
Eudonia lineola bestuift een Habenaria tridactylites

Onderzoekers van Naturalis ontdekten op de Canarische eilanden een verband tussen de vorm van orchideeënbloemen en de geologische ouderdom van het eiland waar de orchidee groeit. Hoe ouder het eiland, hoe langgerekter de bloem..


Lees verder 7 september 2019   5 jaar oud
eikels zomereik

Met naar schatting ruim 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe gaat 2019 de boeken in als een redelijk mastjaar. De variatie tussen gebieden is dit jaar echter wel groot. Het is al weer het zevende opeenvolgende jaar..


Lees verder 2 september 2019   5 jaar oud
Inefficient farming techniques

De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied..


Lees verder 31 augustus 2019   5 jaar oud
Honingorchis

Het IJmuidense Kennemerstrand geniet een zekere faam onder orchidofielen vanwege het voorkomen van de zeldzame orchideeënsoorten Honingorchis en Groenknolorchis. Beide soorten zijn sinds hun jaar van eerste waarneming spectaculair..


Lees verder 27 augustus 2019   5 jaar oud

Archief