Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 32 van 197 - 1966 Resultaten

Verloop van bladverkleuring van twee witte paardenkastanjes achter het Gaia gebouw

De herfstkleuring verloopt ondanks de hoge temperaturen in oktober normaal. Dat blijkt uit een analyse van GrowApp timelapse-video’s. Inmiddels zijn overal de bladeren aan het verkleuren, en door de harde wind en regenbuien valt..


Lees verder 26 oktober 2022   2 jaar oud

Invasieve exoten vormen wereldwijd een groot probleem voor de biodiversiteit. Wat is de beste strategie wanneer een soort zich invasief gaat gedragen? Op 2 november promoveert onderzoekster Janneke van der Loop in Nijmegen op haar..


Lees verder 18 oktober 2022   2 jaar oud
Zilverschoon

De blaadjes lijken haast met een schaartje uitgeknipt. Slanke rode uitlopers trotseren het beton van de stoep, een slinger van kleine plantjes op zoek naar een aantrekkelijk plekje om te wortelen. En dan die heerlijke naam. Speur..


Lees verder 15 oktober 2022   2 jaar oud
bloemrijke berm - primair

Steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en andere beheerders zijn zich bewust van de problemen met biodiversiteit in Nederland en de insectensterfte. En steeds meer beheerders willen daar ook echt iets tegen doen. Er..


Lees verder 10 oktober 2022   2 jaar oud
Parapluutjesmos

Parapluutjesmos is in onze streken wel het bekendste levermos. Je komt het op allerlei plaatsen tegen, zolang de concurrentie van andere planten beperkt blijft en het vochtig is. Tussen de klinkers, in de berm. Niets bijzonders,..


Lees verder 9 oktober 2022   2 jaar oud
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) geven het startschot voor de verplaatsing van 50.000 bomen

De provincie Utrecht krijgt de komende jaren flink meer bossen en bomen. Hiervoor worden niet alleen nieuwe bomen gekocht, er worden ook bomen hergebruikt. Komend jaar krijgen maar liefst vijftigduizend bomen op die manier een..


Lees verder 7 oktober 2022   2 jaar oud
parnassia

De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons..


Lees verder 4 oktober 2022   2 jaar oud
Gelderse roos

De vuurrode bessen van Gelderse roos zijn onmiskenbaar aanwezig in vele landschappen en tuinen. Voor wie het is opgevallen: vogels mijden deze sappige vruchten vooralsnog als de pest. Waarom doen ze dat?..


Lees verder 1 oktober 2022   2 jaar oud
Oogstdag

Snel iets doen voor klimaat en biodiversiteit? Geef jonge boompjes uit de natuur een nieuwe plek om te groeien. Dat is in een notendop het landelijke initiatief Meer Bomen Nu. Simpel en effectief. De organisatie wil in Gelderland..


Lees verder 30 september 2022   2 jaar oud
Hanenpootgras

Grassen zijn niet de makkelijkst te herkennen stoepplantjes. Er zijn veel soorten, en in de loop van z'n ontwikkeling kan een grassoort behoorlijk van uiterlijk veranderen. Determineren met app of flora valt nog niet mee. Maar sla..


Lees verder 25 september 2022   2 jaar oud

Archief