Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 3 van 205 - 2046 Resultaten

Veluwe - Leemputten

Er zijn maar een paar plekken op de Veluwe waar het soortenrijke ‘blauwgrasland’ voorkomt. Natuurgebied De Leemputten Staverden en het aangrenzende Verbrande Bos herbergen zeldzame en bedreigde planten en paddenstoelen. Helaas..


Lees verder 25 maart 2025   1 maand oud
Theeplukken

Thee is een drank die al eeuwenlang wereldwijd wordt gewaardeerd. Het wordt zelfs vaker gedronken dan koffie. Maar thee is meer dan alleen een drankje: het weerspiegelt tradities, innovaties en het dagelijkse leven van de mensen..


Lees verder 23 maart 2025   1 maand oud
Verschil in ontwikkeling van een rij sierkersen in Ede tussen 19 maart 2024 en 19 maart 2025

Vandaag begint de lente formeel. Het verschil met vorig jaar – het vroegste voorjaar ooit – blijft ondanks de paar warme dagen op bijna drie weken staan. GrowApp-beelden tonen dit verschil mooi. De ontwikkeling in de natuur is wel..


Lees verder 20 maart 2025   1 maand oud
Appelbes Banner

Meer mensen kiezen voor een duurzamere tuin, onder andere insectvriendelijker en met meer inheemse planten. Om aanplant van invasieve exoten in de tuin te voorkomen, en daarmee potentiele schade voor mens en natuur, geeft de..


Lees verder 19 maart 2025   1 maand oud
Goed beheerde slootkanten langs N11

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde..


Lees verder 19 maart 2025   1 maand oud
Suikerplantages bij Bel Air op Mauritius (2004)

Een aantal jaren geleden wilde Hortus Overzee meer gebruiksplanten in huis halen. Het is niet ongebruikelijk om voor een nieuwe aanschaf eerst bij collega-hortussen te informeren of zij een soort kunnen leveren. In dit geval was..


Lees verder 16 maart 2025   1 maand oud
Kleurkeurberm - primair

Ecologisch bermbeheer begint steeds meer de norm te worden, met het certificaat Kleurkeur aan de basis. Nieuw onderzoek wijst uit dat bermbeheer volgens Kleurkeur de biodiversiteit significant verbetert. In bermen die beheerd..


Lees verder 13 maart 2025   1 maand oud
Teakbomen

Een van de eerste officiële activiteiten van Koningin Máxima was het openen van het gerenoveerde tropische kassencomplex in de Leidse Hortus in september 2013. Ze heeft het in de drukte vast niet opgemerkt, maar ze is indertijd de..


Lees verder 9 maart 2025   1 maand oud
Hand op mos

We hebben al negen inhoudelijke sessies gehad in de online Nature Today Masterclass. Samen met het NatuurCollege en the OIKOS Collective bieden we naast de geplande sessies nog drie extra sessies aan. De komende drie..


Lees verder 7 maart 2025   1 maand oud

Bosbeheerders zoeken naar boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Acht uitheemse, toekomstbestendige boomsoorten zijn door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en het NIVIP..


Lees verder 7 maart 2025   1 maand oud

Archief