Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 26 van 197 - 1966 Resultaten
In de afgelopen twintig jaar is Nederland een stuk zonniger geworden. Niet alleen door klimaatverandering, maar ook door de opkomst van een kleurrijke groep korstmossen: de boomzonnetjes. Deze groep was voor de eeuwwisseling niet..
Het Zaans Museum bewaakt een schat: de originele aquarellen van bloemen, insecten en landschappen uit de jaren 1903-1940, gemaakt voor de plaatjesalbums van Verkade. Geen betere plek dan deze schatkamer om nieuwe, eigentijdse..
De berken en essen komen in bloei waardoor miljoenen mensen hooikoorts krijgen. Deze en andere boomsoorten die allergeen pollen produceren, worden vaak in grote aantallen in de leefomgeving aangeplant. Vanaf vandaag is een..
Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaat op jacht naar onzichtbare soorten op de Galapagoseilanden. De diversiteit onder bacteriën en andere microscopisch kleine..
Akkergeelster is een zeldzame geelbloeiende voorjaarsbloeier met vaak eeuwenoude groeiplaatsen. Door knullig beheer of ondoordachte inrichtingsmaatregelen zijn de afgelopen decennia tientallen populaties verdwenen. Hoe kunnen we..
Pitrus komt in natte gebieden zoals de Zaanstreek vrolijk op tussen de tegels in de tuin, maar ook in andere streken kun je hem niet ver van huis overal tegenkomen. Al is het daar meestal geen stoepbewoner. Hij groeit bij voorkeur..
Coralita is een sierplant die op verschillende Caribische eilanden is geïntroduceerd, en daarna snel bovenin de invasieve soortenlijsten voor de Nederlandse Cariben is terechtgekomen. De snelgroeiende ranken verstikken en..
Hij is er in vele vormen, kleuren en hoogten: de vlinderstruik. Een plant vol nectar en daarmee een goede voedselbron voor vlinders. Maar voor welke vlinders dan, wanneer moet je de struik eigenlijk snoeien en wat kan je nog meer..
Het zal je maar overkomen. Je staat langs de kant van de weg te turen naar de schors van een mooie boom. Op de schors groeit een kleurenpallet van gele, groene en grijze korstmossen. Je zou voor minder stoppen om dit schouwspel te..
Mick Vos, ecoloog bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) startte twee jaar geleden zijn eigen vlogserie. In deze aflevering wordt hij vergezeld door Fabian Meijer van de Bosgroep Zuid Nederland en brengt hij..