Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 25 van 197 - 1966 Resultaten

Pretpakket inzaai

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
Beekvegetatie in het Rolderdiep

Soms lijkt het alsof er in een beek aan alle voorwaarden is voldaan (zoals verbetering van de waterkwaliteit) om een hoge biodiversiteit te garanderen, maar toch blijven gewenste vegetatiesoorten weg. Uit het OBN-onderzoek ‘Grip..


Lees verder 18 april 2023   1 jaar oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 jaar oud

Zeven jaar na afronding van de herinrichting van de aan Nationaal Park De Biesbosch grenzende polder Noordwaard, hebben veel planten zich weten te vestigen in de afgegraven delen van dit gebied. Sommige plantensoorten blijken zich..


Lees verder 15 april 2023   1 jaar oud
dijkhelling met fietser - primair

Bermen en groenstroken beslaan een enorme oppervlakte in ons land. En terwijl veel gebieden een productiefunctie hebben en daarom intensief worden beheerd, zijn er in bermen en groenstroken veel meer kansen om planten, dieren en..


Lees verder 14 april 2023   1 jaar oud

Regelmatig laait de discussie weer op: planten we in Nederland wel genoeg ‘wilde’ – oftewel autochtone - bomen? Lammert Kragt van Staatsbosbeheer schat dat de helft van de in de afgelopen maanden geplante bomen in Nederland niet..


Lees verder 10 april 2023   1 jaar oud
Thallus halvemaantjesmos in de Leidse Hortus

Ook vandaag, eerste paasdag, is de Leidse Hortus open. Neem eens een kijkje in de Chinese kruidentuin. In het bed met Rosa banksiae vlakbij de Singel groeit een levermos: het halvemaantjesmos. De uitdaging wordt nu om ook op..


Lees verder 9 april 2023   1 jaar oud
Gewoon speenkruid

Het voorjaar is begonnen. Een van de eerste voorjaarsboden, het Gewoon speenkruid, staat momenteel in volle bloei. Met haar frisgroene, met gele ‘boterbloemen’ bespikkelde tapijten fleurt ze vochtige, voedselrijke bosbodems en..


Lees verder 4 april 2023   1 jaar oud
uikomst eikenprocessierupsen

De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De rupsen moeten voor hun voedsel nog even wachten op de bladontplooiing van de eik. Een steekproef..


Lees verder 4 april 2023   1 jaar oud
Bruine Kikker

Amfibieën, vissen en waterplanten worden soms ontdekt op plaatsen waar je ze op basis van hun verspreidingscapaciteit niet zou verwachten. Om inzicht te krijgen in hun ‘reisgedrag’ roepen RAVON en de Radboud Universiteit met name..


Lees verder 3 april 2023   1 jaar oud

Archief